Työntekijöiden ja toimihenkilöiden palkkaero kasvoi Ruotsissa

Toimihenkilöiden ja työntekijöiden palkkaero on nyt poikkeuksellisen suuri, raportoi Ruotsin ammatillinen keskusjärjestö LO. Toimihenkilöiden keskipalkka on peräti 1 255 euroa eli 47 prosenttia enemmän kuussa kuin työntekijöiden.
11.11.2015 09:27
SAK

Luvut ilmenevät LO:n vuosittaisesta palkkaraportista. Työntekijäammattien keskipalkka vuonna 2014 oli 2 672 euroa kuussa ja toimihenkilöammattien 3 929 euroa kuussa.

Työntekijäammateista parhaiten ansaitsivat rakennustyöläiset, 3 177 euroa kuussa. Pienimmälle palkalle työläisten joukossa jäivät kunnallisen lastenhoidon työntekijät, 2 318 euroa kuussa.

Vain parilla tutkituista 23 alasta toimihenkilöiden palkat olivat pienemmät kuin parhaiten ansaitsevissa työntekijäammateissa.

Viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana kruunumääräiset keskipalkat ovat kasvaneet 97 prosenttia. Virkamiesten palkkojen lisäys on ollut 108 prosenttia, mutta työntekijöiden vain 88 prosenttia. Ero palkoissa on siis kasvanut.

Takaisin 1930-luvulle

Palkkojen ero on nyt suurempi kuin koskaan sitten 1930-luvun, raportti kertoo.

– Palkkaerot ovat tulleet aivan liian suuriksi. Sama koskee eroa muissa työsuhteen ehdoissa, kuten työajoissa ja työsuhteen muodoissa, sanoo LO:n sopimussihteeri Torbjörn Johansson.

– Ruotsi on yksi niistä OECD-maista, joissa erot kasvavat nopeimmin. Tämä kehitys on käännettävä, emme voi mitenkään hyväksyä, että erot jatkavat kasvamistaan.

Naisten ja miesten palkkojen ero on säilynyt, raportti kertoo. Kaikkien palkansaajien joukossa naisten palkat alittivat miesten palkat 17 prosentilla. Työläisammateissa ero oli kuitenkin pienempi, 15 prosenttia. Toimihenkilöillä ero oli miesten hyväksi 24 prosenttia.

Eron syyksi raportti kirjaa alojen nais- tai miesvaltaisuuden. Naisenemmistöisten ammattien ja alojen palkat ovat järjestelmällisesti pienempiä. Tämä on erityisen selvää työläisammateissa, raportti sanoo.

LO:n palkkaraportin luvut pohjautuvat Ruotsin tilastollisen keskustoimiston palkkarakennetietoihin, jotka ulottuvat aina vuoteen 1913.

Raportin mukaan vuonna 1913 kaivos- ja teollisuustyöläisen reaalitulo vastasi 424 euroa kuukaudessa viime vuoden rahan arvon mukaan. Työläisten ostovoima on kasvanut sadassa vuodessa seitsenkertaiseksi.

Heikki Jokinen / vapaa toimittaja

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.