Työntekijöiden hotelli lakkautusuhan alla

Argentiinan vuoden 2011 talousromahduksen jälkeen maahan syntyi parisataa työntekijöiden haltuun ottamaa yritystä. Ne työllistävät tuhansia ihmisiä. Tunnetuin on hotelli Bauen Buenos Airesissa.
25.04.2014 10:02
SAK

Työntekijät ovat onnistuneet hallitsemaan hotelli Bauenia yksitoista vuotta. Nyt hotellia uhkaa sulkeminen oikeuden päätöksellä.

Hotelli Bauenin aulasta löytyy kuvia vuosien mittaan pidetyistä työläisiä tukevista tilaisuuksista. Eri puolilta maailmaa on virrannut solidaarisuuden osoituksia. Bauen on myös suosittu kansalaisliikkeiden kokouspaikka.

Jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin 1978 rakennettu Bauen oli aikansa loistohotelli. Sen synty liittyy suurliikemiesten ja maata tuolloin hallinneen sotilasjuntan läheisiin suhteisiin. Hotelli rahoitettiin valtion pankilta saadulla isolla lainalla, jota ei koskaan maksettu takaisin.

Kun omistaja pakeni velkojaan ja maksamattomia palkkoja, työntekijöiden osuuskunta alkoi vuoden tyhjillään olon jälkeen hoitaa hotellia. He ovat korjanneet rakennusta ja kunnostaneet huoneita sekä muita tiloja. Hotelli työllistää nyt 130 ihmistä.

Oikeus karkottaisi työläiset

Aikaisempien tuomioistuimen päätösten mukaan työntekijöiden osuuskunta on voinut jatkaa toimintaansa. Nyt oikeus antoi päätöksen, josta ei voi enää valittaa: työntekijöiden on jätettävä hotelli huhtikuussa.

Oikeuden mukaan Bauen kuuluu Mercoteles-yhtiölle, jonka omistaa hotellin perustajan lanko. Hotellin työntekijöiden mielestä hotelli on valtion omaisuutta.

– Mikäli valtio ei peri lainaa, jonka alkuperäinen omistaja Lurcovich rakennuttamiseen otti, hotelli kuuluu valtiolle, kommentoi hotellin työntekijöiden osuuskunnan edustaja Federico Tonarelli The Argentina Independent -lehdelle.

Työntekijät eivät halua, että valtio luovuttaisi hotellin heille ilman korvauksia. He ovat valmiita etsimään sopivaa ratkaisua, vuokraamista, lainan ottamista tai 20-vuoden maksusopimusta, jotta voisivat jatkaa työtään hotellissa.

Bauenin englanninkielisen esittelyvideon löydät täältä.


Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.