Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työntekijät unohdettu yrityssa…

Uutinen

Työntekijät unohdettu yrityssaneeraustyöryhmän mietinnössä

SAK, STTK ja AKAVA

(SAK, STTK ja AKAVA) Yrityssaneerauksia pohtinut oikeusministeriön työryhmän mietintö jättää työntekijät vähälle huomiolle. Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA korostavat, että mietinnössä jää epäselväksi esimerkiksi se, minkälaista selvitystä työtekijöiden asemasta saneeraushakemuksessa edellytetään. Mietintöön olisi lisäksi kirjattava työntekijöiden edustajan mahdollisuus osallistua velkojaintoimikunnan työhön silloin, kun työntekijöillä on palkkasaatavia. Myös palkkatoimitusjohtajan asema kaipaa tarkennuksia.

Palkansaajakeskusjärjestöt tukevat oikeusministeriölle antamassaan lausunnossa työryhmän esityksiä turhien konkurssien estämisestä ja elinkelpoisten yritysten toimintamahdollisuuksien lisäämisestä. Toisaalta yrityksiä ei tule tukea sillä tavoin, että kilpailu vääristyy. Vain sellaisten elinkelpoisten yritysten tulisi päästä saneeraukseen, joiden vaikeudet ovat luonteeltaan selvästi tilapäisiä.

Saneeraushakemuksen sisältövaatimuksia on palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä terävöitettävä siten, että siinä selvitetään miten yritystä aiotaan johtaa vastaisuudessa, mitkä tulevat olemaan mahdolliset henkilöstöjärjestelyt ja miten tuotantoa muutetaan yritystä tervehdyttävällä tavalla.

Palkansaajajärjestöt korostavat koulutuksen ja tiedottamisen merkitystä. Yrittäjä- ja elinkeinoelämän järjestöjen on huolehdittava, että yrittäjillä on riittävät tiedot keinoista, joilla voidaan ennakoida tilanteita ja välttää yrityksen saneeraus tai konkurssi.

Työryhmän mietinnön puutteena on myös se, ettei itsensä työllistäviä yrittäjiä erotella muista yrittäjistä. Palkansaajakeskusjärjestöt pitävät tätä epäkohtana, koska itsensä työllistävät näyttävät jäävän nyt sekä yrityssaneerauslain että yksityishenkilön velkajärjestelylain soveltamisalan ulkopuolelle.

Lisätietoja

  • SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto, puh. 040 778 1080
  • STTK:n lakimies Pauliina Juntunen, puh. (09) 1315 2207 tai 0400 951 886
  • AKAVAn elinkeinopoliittinen asiamies Outi Ervasti, puh. 020 7489 419 tai 040 721 2131