Työntekijän koeajalla on tarkoituksensa
Koeajan tarkoituksena on antaa työnantajalle mahdollisuus testata työntekijän sopivuutta työtehtävään, muistuttaa SAK:n päälakimies Timo Koskinen. Työntekijä voi puolestaan pohtia, onko työ sellaista, jota hän haluaa tehdä.
Julkisuudessa on esitetty, että uusien työntekijöiden koeaika tulisi pidentää nykyisestä neljästä kuukaudesta esimerkiksi vuoteen. Perusteluna on käytetty yritysten taloudellisten toimintaedellytysten lisäämistä sekä uudesta työntekijästä koituvan riskin pienentämistä.
Päälakimies Timo Koskinen muistuttaa Uusi kulma -blogissa, että yrityksellä on käytettävään taloudelliset ja tuotannolliset irtisanomisperusteet, jos yrityksellä menee huonosti. Niitä voidaan käyttää myös silloin, kun yritys järjestelee toimintojaan.
– Koeaikakaan ei ole kiveen hakattu, sillä sitä voi pidentää työnantajan järjestäessä työntekijälle työhön liittyvää koulutusta. Tällöin koeaika voi olla puoli vuotta. Määräaikaisen työsuhteen voi puolestaan sopia lain sallimien edellytysten mukaan, jos työnantaja haluaa olla varovainen työsuhteen keston osalta, kirjoittaa Koskinen.