Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työnhakijoiden tiedot siirtyvä…

Uutinen

Työnhakijoiden tiedot siirtyvät automaattisesti uusille työllisyysalueille

Työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2025 alussa valtiolta kuntien muodostamille työllisyysalueille. Muutos ei vaadi työnhakijoilta toimia.

Työvoimapalveluita alkavat tammikuussa järjestää kunnista muodostuvat 45 työllisyysaluetta. Samalla valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan.

TE-toimiston asiakkaana olevien työnhakijoiden asiakkuus siirtyy tammikuun alussa automaattisesti kunnan työvoimaviranomaiselle. Työnhakijoita palvellaan sen jälkeen työllisyysalueiden asiointipisteissä. Muutos ei vaadi työnhakijoilta toimia.

SAK on painottanut, että järjestäjätahon vaihtuminen ei saa aiheuttaa katkoksia tai viiveitä asiakkaiden palveluun.

– Suuressa muutoksessa on aina riski, että joitakin odottamattomia ongelmia ilmenee. Me pidämme tärkeänä, että mahdolliset ongelmat ratkaistaan nopeasti. Ne eivät myöskään saa vaikuttaa kielteisesti työttömien toimeentuloon, sanoo SAK:n työllisyys- ja koulutusasioiden päällikkö Mikko Heinikoski.

Hänen mukaansa kyseessä on merkittävä muutos suomalaisessa työvoimapolitiikassa.

Tavoitteena nopeampi työllistyminen

Uudistuksen tavoitteena on viedä palvelut lähemmäksi asiakkaita ja huomioida nykyistä paremmin paikalliset työvoimatarpeet. Tämän toivotaan nopeuttavan uuden työpaikan löytymistä. Kunnille tulee käyttöön myös uusi rahoitusmalli, joka kannustaa kehittämään työllisyyspalveluja.

Mikko Heinikoski muistuttaa, että kunnat ovat myös suuria ammatillisen koulutuksen järjestäjiä, ja muutos mahdollistaa entistä paremman yhteistyön ja koulutuksen kohdistamisen.

– Haasteena on rahoitus, jota ei ole korvamerkattu työllisyyspalveluihin. Jokainen työllisyysalue määrittää itse panostuksensa ja tässä tulee todennäköisesti olemaan eroja eri puolilla Suomea.

Työllisyysalueet päättävät itse, paljonko rahoituksesta käytetään tiloihin ja henkilöstöön ja paljonko palveluihin, kuten esimerkiksi koulutukseen. Näiden pitää olla tasapainossa ja vastata alueen tarvetta, Heinikoski painottaa.

Työllisyysalueiden tehtävänä on järjestää työnvälityspalvelujen ohella muun muassa neuvontaa, valmennusta ja työvoimakoulutusta työnhakijoille ja työnantajille.

Työnhakijoiden palvelut ja niitä sääntelevä lainsäädäntö pysyvät uudistuksessa pääosin ennallaan. Esimerkiksi verkkopalvelu Työmarkkinatori.fi säilyy ja sen kautta ilmoittaudutaan jatkossakin työnhakijaksi ja hoidetaan työnhakuun liittyvää asiointia.

Lue lisää uudistuksesta työ- ja elinkeinoministeriön artikkelista.