Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työnantajien osallistuttava sa…

Uutinen

Työnantajien osallistuttava sairaanhoitovakuutuksen kustannuksiin

Työnantajien osallistuttava sairaanhoitovakuutuksen kustannuksiin

Neuvottelut sairausvakuutuksen rahoituksesta käynnistettävä uudelleen

(SAK, STTK ja AKAVA) Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja AKAVA ovat tänään esittäneet sosiaali- ja terveysministeriölle sairausvakuutuksen rahoitusta koskevien neuvotteluiden käynnistämistä uudelleen.

Valtioneuvosto päätti elokuussa 2004 sairausvakuutuksen rahoituksen uudistamisen periaatteista. Uudistuksen teknistä valmistelua jatkaneessa apulaisosastopäällikkö Matti Toiviaisen johtamassa kolmikantaisessa työryhmässä on tullut ilmi, että Kansaneläkelaitoksen laskelmat sairausvakuutuksen eri menoerien kehityksestä ovat muuttuneet selvästi.

Näin ollen myös arviot maksujen suuruudesta niin työtulovakuutuksessa kuin sairaanhoitovakuutuksessakin ovat muuttuneet siten, että palkansaajien kokonaismaksurasitus koko sairausvakuutuksen kustannuksista nousisi edelleen elokuussa 2004 esitettyyn nähden. Kansaneläkelaitoksen mukaan palkansaajien sairaanhoitovakuutusmaksun nousu aiheutuisi pelkästään lääkekorvausmenon voimakkaasta kasvusta. Toisaalta työnantajien työtulovakuutusmaksun arvioidaan alentuvan elokuussa 2004 esitettyihin arvioihin verrattuna.

Koska sairausvakuutuksen meno- ja maksulaskelmat ovat muuttuneet valtioneuvoston periaatepäätöksen jälkeen, palkansaajajärjestöt katsovat, ettei sairausvakuutuksen rahoituksen uudistamista koskevan hallituksen esityksen antamiselle ole toistaiseksi edellytyksiä. Järjestöt esittävätkin, että sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää uudelleen kolmikantaiset neuvottelut sairausvakuutuksen rahoitusvastuista. Järjestöjen mielestä uudet arviot puoltavat entistä selkeämmin sitä, että myös työnantajien on osallistuttava sairaanhoitovakuutuksen, erityisesti lääkekorvauksien kustantamiseen.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaan sairausvakuutuksen rahoitusvastuu jakautuisi vuoden 2006 alusta lähtien seuraavasti: työtulovakuutus rahoitettaisiin pääosin työnantajien sekä palkansaajien ja yrittäjien vakuutusmaksuilla ja sairaanhoitovakuutuksen kustannuksiin taas osallistuisivat valtio ja palkansaajat ja yrittäjät sekä eläkettä tai muita etuuksia saavat vakuutetut. Periaatepäätöksessä oli myös esitetty arviot työtulovakuutuksen ja sairaanhoitovakuutuksen maksuprosenteista.

Sairausvakuutuksen rahoitusta koskeva periaatelinjaus ei perustunut kolmikantasopimukseen, ja palkansaajapuoli on esittänyt tyytymättömyytensä siihen erityisesti siksi, ettei ratkaisuun sisällytetty työnantajien rahoitusosuutta sairaanhoitovakuutuksen menoista. Palkansaajajärjestöt katsoivat, että työnantajien osallistuminen erityisesti lääkekorvauksien rahoittamiseen on perusteltua.

Lisätietoja

  • Kaija Kallinen, sosiaalipoliittinen sihteeri, SAK, puh. (09) 7721 444
  • Jorma Skippari, lakimies, STTK, puh. (09) 1315 2250
  • Jarmo Pätäri, lakimies, AKAVA, puh. 020 7489 411