Työnantajan toiveet palkka-alesta rasittavat liittokierrosta

SAK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Huutola epäilee työnantajien palkanalentamistoiveiden tekevän ensi syksyn liittokierroksesta epävarman.
01.05.2017 11:55
SAK
Matti Huutola

– Palkkojen alentamisvaateet on puettu myönteisiin ilmaisuihin kuten paikallisen sopimisen lisääminen. Työnantajat tarkoittavat sillä mahdollisuuksia sopia työehtosopimuksia ja lainsäädäntöä huonommin, Huutola totesi vappupuheessaan Kouvolan Myllykoskella.

– Nytkin työpaikoilla saa sopia, kunhan sovitaan vain paremmin ja sopimiselle on reilut sekä rehdit lähtökohdat. Paremmin sopiminen on paikallisen sopimisen lähtökohta.

Luottamukseen perustuvaa sopimisyhteiskuntaa on murentanut Huutolan mukaan myös hallituksen sotkeutuminen työmarkkinajärjestelmään.

– Viisas hallitus tekisi nyt kaikkensa sen eteen, että syksyn sopimuskierros antaisi ennustettavuutta ja näkymää tulevaisuuteen niin työnantajille kuin Suomelle, mutta tällä kertaa erityisesti työntekijöille ja työttömille.

Myös työnantajilta hän kaipaa luottamusta lisääviä ulostuloja ja tekoja, joissa työnantaja ei enää haikaile takaisin torppariaikaan.

– Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ilmoitus vetäytyä neuvottelupöydistä on suorastaan käsittämätön teko, jonka vaikutukset ulottuvat koko yhteiskuntaan ja sopimisen tulevaisuuteen.

Matti Huutolan koko vappupuhe

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.