Työn kustannusten nousu seurausta Suomen kasvuongelmasta
Yhteiskuntasopimuksen sisällöksi ei riitä pelkkä kustannusten alentaminen, SAK:n pääekonomisti Olli Koski painottaa. Hänen mielestä sopimuksella on pystyttävä vastaamaan talouden uudistumiskykyyn.
– On oleellista huomata, että yksikkötyökustannukset ovat nousseet tuottavuuden romahduksen johdosta, eivät hillittömien palkankorotusten vuoksi. Yksikkötyökustannusten nousu on Suomen kasvuongelman seuraus, ei sen syy, Koski kirjoittaa Savon Sanomissa perjantaina julkaistussa kirjoituksessaan.
Hän muistuttaa, että Suomen talouden uudistumiskyky on ollut jo kymmenen vuoden ajan puutteellinen. Ongelma ei koske vain teollisuutta, vaan etenkin palvelujen kehittymättömyys on oire vajaasta uudistumiskyvystä.
Kosken mukaan kotimarkkinoille tuotettavien palvelujen työllisyys ja palveluviennin arvo ovat Suomessa heikommalla tasolla kuin kilpailevissa maissa.
– Kun muut Pohjoismaat tuottavat jatkuvasti uusia kuluttajillekin näkyviä palvelubrändejä ja liiketoimintamalleja sekä vievät niitä aktiivisesti uusille markkinoille, on kehitys ollut Suomessa huomattavasti vaatimattomampaa, Koski toteaa kirjoituksessaan.
Vauhdittaako digitalisaatio kasvua?
SAK:n pääekonomisti Olli Koski oli perjantaina myös Yle Radio 1:n Ykkösaamun vieraana. Hän muistutti ohjelmassa, että kasvun hidastuminen on länsimaalainen trendi, johon vaikuttaa kehittyvien maiden ikärakenne.
Kosken mukaan kasvututkijat ovat pohtineet, onko kehittyen maiden talouksien mahdollista enää ottaa samanlaisia kasvupyrähdyksiä kuin menneinä rakennemuutosten aikoina.
– Voiko enää tulla samanlaista kasvupyrähdystä kuin silloin, kun siirryttiin maatalousyhteiskunnasta nykyisenlaiseen? Tietenkin digitalisaatio voi tuottaa sellaisen, mutta kukaan ei voi tietää sitä.
Veronkevennykset parantaisivat ostovoimaa
Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite keventää työn verotusta. Ykkösaamun haastattelema Olli Koski toivoo, että ostovoimaa elvyttävät veronkevennykset tulisivat jo ensi vuonna.
– Rinnalle tarvitaan veropolitiikkaa, jolla voidaan tukea ostovoiman kehitystä. Työn verotus Suomessa on erittäin ankaraa, mutta veron kiristykset eivät ole kuitenkaan tasapainottaneet valtion taloutta. Nyt kannattaa kokeilla, että elvyttäisimme keventämällä hiukan työnverotusta.
Tiina-Emilia Kaunisto / SAK