Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työmarkkinajärjestöt tukevat a…

Uutinen

Työmarkkinajärjestöt tukevat ammattiosaamisen näyttöjen käyttöönottoa

EK, SAK, STTK ja AKAVA

EK, SAK, STTK ja AKAVA:

Työmarkkinakeskusjärjestöt uudistavat vuoden 1998 tammikuussa antamansa suosituksen koulutuksen ja työelämän lähentämisestä. Vuoden 1998 kannanoton jälkeen työssäoppimisesta on tullut vakiintunut osa ammatillista koulutusta, ja kokemukset siitä ovat olleet varsin myönteisiä. Elinkeinorakenteen ja ammattitaitovaatimusten nopeat muutokset vaativat kuitenkin entistä tiiviimpää yhteyttä koulutuksen ja työelämän välille.

Ammatillisiin perustutkintoihin liitetään viimeistään 1.8.2006 alkavassa koulutuksessa ammattiosaamisen näytöt. Tämä tarkoittaa, että opiskelijat osoittavat osaamisensa työelämän tilanteissa useamman kerran koulutuksensa aikana. Uudistus lisää työelämän vastuuta opiskelijoiden ohjauksesta ja arvioinnista. Näyttöjen avulla varmistetaan myös ammattiosaamisen parempi laatu.

Keskusjärjestöt suosittelevat, että niiden jäsenliitot arvioivat toimialansa edellytykset työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen järjestämiseen sekä sopivat tätä edistävistä toimista. Useilla toimialoilla on jo työehtosopimuksissa sovittu työssäoppimisen ja työharjoittelun järjestämisestä.

Oppilaitosten ja yritysten tiivis ja avoin yhteistyö on edellytys työpaikalla tapahtuvan oppimisen onnistumiselle. Keskusjärjestöt katsovat, että tätä yhteistyötä on syytä syventää entisestään. Koulutuksen järjestäjien pitää tarjota työelämän edustajille koulutusta opiskelijoiden ohjaukseen ja arviointiin työpaikoilla. Koko työyhteisöllä on oltava osaamista ja tietoa työssäoppimisesta ja näytöistä.

Ammattiosaamisen näyttöjä valvovat ja ohjaavat toimielimet, jotka voivat omalta osaltaan merkittävästi vaikuttaa ammattiosaamisen näyttöjen joustavaan käyttöönottoon työpaikoilla. Siksi allekirjoittaneet pitävät tärkeänä, että myös työelämän osapuolilla on mahdollisuus osallistua toimielinten työskentelyyn.

Keskusjärjestöjen suositus ja kannanotto työpaikoilla tapahtuvan oppimisen edistämiseksi (2.11.2005)

Lisätietoja

  • Asiantuntija Tarja Tuominen, EK, puh. (09) 4202 3296
  • Koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Saana Siekkinen, SAK, puh. 040 834 5030
  • Koulutuspoliittinen asiamies Petri Lempinen, STTK, puh. (09) 1315 2228
  • Koulutus- ja työvoimapoliittinen sihteeri Heikki Liede, Akava, puh. 020 7489 412