Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työmarkkinajärjestöiltä yhtein…

Uutinen

Työmarkkinajärjestöiltä yhteinen vetoomus nuorten kesätöiden ja harjoittelupaikkojen järjestämiseksi

Kesäterassilla. Kuva: Ville Juurikkala

Vaikka taloustilanne on vaikea ja henkilöstöä on monessa paikassa jouduttu vähentämään, olisi tärkeää, että nuoret saisivat kokemusta käytännön työelämästä, todetaan työmarkkinoiden keskusjärjestöjen tänään julkistetussa vetoomuksessa. Järjestöt toivovatkin, että yritykset ja julkinen sektori tarjoaisivat nuorille kesätöitä, harjoittelupaikkoja ja työssäoppimispaikkoja.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen vetoomus

Työmarkkinakeskusjärjestöt vetoavat yrityksiin ja julkisen sektorin työpaikkoihin, että niissä pyrittäisiin järjestämään nuorille ja opiskelijoille kesätyöpaikkoja sekä harjoittelu- ja työssäoppimispaikkoja. Työmarkkinakeskusjärjestöt pitävät tärkeänä, että niiden jäsenliitot ja jäsenet omassa toiminnassaan tukevat näitä tavoitteita.

Talouskriisi on heikentänyt nopeasti työllisyysnäkymiä. Talous näyttäisi joiltain osin olevan elpymässä, mutta työllisyystilanteen arvioidaan huononevan edelleen tänä ja ensi vuonna. Erityisen vaikea on nuorten työnhakijoiden tilanne.

Vaikeasta taloustilanteesta ja henkilöstön vähennyksistä huolimatta työmarkkinakeskusjärjestöt pitävät tärkeänä, että yritykset ja organisaatiot tarjoavat nuorille mahdollisuuksia kesätöihin ja harjoitteluun.

Talouden ja työllisyyden elpyminen edellyttää ammattitaitoisen työvoiman varmistamista sekä kilpailukyvyn ja tuottavuuden kehittämistä. Työikäisten määrä vähenee olennaisesti tulevina vuosikymmeninä ja monilla aloilla on edessä työvoimapula. Kasvun varmistaminen ja hyvinvointiyhteiskunnan toimintavalmiuksien turvaaminen edellyttää nuorten aikaisempaa saamista työmarkkinoille.

Myönteiset kokemukset käytännön työelämästä kannustavat nuoria opinnoissaan ja innostavat nuoria suuntautumaan niille aloille, joista heillä on hyviä omakohtaisia kokemuksia. Työelämään valmistautuville nuorille yhteydet työelämään ovat tärkeä apu työmarkkinoille sijoittautumisessa. Työnantajille kesätyö- tai harjoittelupaikan tarjoaminen nuorille luo mahdollisuuksia saada yhteyksiä työelämään astuviin nuoriin. Työnantajat saavat mahdollisuuden huolehtia työnantajakuvastaan ja voivat siten varmistaa tulevaisuudessa ammattitaitoisen ja innostuneen työvoiman saannin.

Ammatilliseen peruskoulutukseen liittyvät työssäoppimisjaksot ja korkea-asteen koulutukseen liittyvät harjoittelujaksot ovat tärkeä osa koulutusta. Ne ovat usein edellytyksenä tutkintojen suorittamiselle, ja niiden puuttuminen saattaa pitkittää ja jopa estää opiskelijan valmistumisen. Korkeakouluissa opiskelevat tarvitsevat myös tutkimusaiheita opinnäytetöitään varten.

Koululaisten kahden viikon kesäharjoittelua koskeva työmarkkinakeskusjärjestöjen ”Tutustu työelämään ja tienaa” -ohjelma on tarjonnut parin vuosikymmenen ajan useilla toimialoilla koululaisille mahdollisuuksia saada omakohtaisia kokemuksia työelämästä, työpaikoista ja niissä olevista työtehtävistä. Ohjelmalla on tässä taloustilanteessa erityisen tärkeä merkitys koululaisille, jotka tarvitsevat työelämään liittyviä yhteisöllisyyskokemuksia ja uskoa tulevaisuuteen. Työelämään tutustumismahdollisuuden tarjoaminen koululaisille on tärkeää myös aloilla, joilla ohjelma ei ole käytössä. Työsuhteeseen otettavan kesätyöntekijän palkkaus ja muut palvelussuhteen ehdot määräytyvät kuitenkin kunkin alan omien sopimusten mukaisesti.

Akava
Elinkeinoelämän keskusliitto
Kirkon työmarkkinalaitos
Kunnallinen työmarkkinalaitos
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK
Toimihenkilökeskusjärjestö STTK
Valtion työmarkkinalaitos