Työmarkkinajärjestöiltä yhteinen näkemys koulutussopimuksesta

SAK on tyytyväinen, että työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat päässeet yhteiseen näkemykseen oppisopimuskoulutuksen ja muun työssä oppimisen kehittämisestä.
04.03.2016 12:14
SAK
Mikko Koskinen

Koulutuspäällikkö Mikko Koskinen korostaa, että palkansaaja- ja työnantajajärjestöt ovat yksimielisiä myös koulutussopimuksesta. Koulutussopimuksessa opiskelija kouluttautuu työpaikalla ilman työsuhdetta ja palkkaa.

– Opiskelija on työpaikalla oppimassa, ei tekemässä työtä. Ammatillisen koulutuksen uudistamisen yhteydessä on pidettävä huoli siitä, ettei koulutussopimuksella tai muullakaan harjoittelulla korvata yrityksen työntekijöitä eikä huononneta heidän työehtojaan.

SAK on aikaisemmin esittänyt, että yli puolen vuoden mittaiset työssäoppimisjaksot tehtäisiin oppisopimuksena.

Kaikkien ammatillisten opiskelijoiden on keskusjärjestöjen mukaan oltava oppilaitoksessa kirjoilla.

– On tärkeää, että opiskelijalla on edelleen koulutuspaikka, jos koulutussopimus tai oppisopimus syystä tai toisesta keskeytyy, Mikko Koskinen tähdentää.

SAK korostaa ammatillisen koulutuksen uudistamisessa koulutuksen laatua ja joustavia mahdollisuuksia yhdistellä oppilaitoksessa ja työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Mikko Koskisen pitää SAK:n esittämää 2+1-mallia hyvänä vaihtoehtona joustavuuden lisäämiseksi.

– Malli yhdistää kahden vuoden oppilaitosopiskelun vuoden kestävään oppisopimuskoulutukseen. Oppilaitoksessa nuori saa ammatin vaatimat perustaidot, joita hän voi syventää oppisopimuksella.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt julkistivat perjantaina yhteisen kantansa ammatillisen koulutuksen reformiin, oppisopimuskoulutukseen ja koulutussopimukseen. Samalla järjestöt ilmoittivat uudistavansa suosituksensa työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistämisestä.

Keskusjärjestöt ovat mukana opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa ammatillisen koulutuksen reformin seurantaryhmässä. Uudistuksen on määrä tulla voimaan vuoden 2018 alussa.

SAK:n, STTK:n, EK:n ja KiT:n yhteinen tiedote

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.