Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työkyvyttömyyden vähentäminen …

Uutinen

Työkyvyttömyyden vähentäminen työelämän kärkiasiaksi

Lauri Lyly

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan työterveyshuollon ja työnantajien on otettava työkyvyttömyyteen johtavien syiden korjaaminen työelämän kärkiasiaksi.

– Työkyvyn säilyttämisen ja palauttamisen edellytyksenä on muun muassa ylimmän johdon sitoutuminen, työnantajan ja työntekijöiden toimiva yhteistyö sekä asiansa osaava työterveyshuolto. Monelle työntekijälle saataisiin jatkoaikaa työelämässä, jos varhaisen puuttumisen periaate työkyvyn ongelmiin omaksuttaisiin jatkuvaksi, normaaliksi toiminnaksi, Lyly totesi perjantaina Työterveyslääkärien juhlaseminaarissa Helsingissä.

Hänen mukaansa työterveyshuollolla on tärkeä asiantuntijatehtävä työkyvyttömyyden ehkäisyssä, sairausloman jälkeisessä työhön paluun tukemisessa ja ammatillisen kuntoutuksen suunnittelussa.

Työkyvyttömyyseläkkeelle on vuosittain joutunut 23 000&#;821125 000 suomalaista keskimäärin 52-vuotiaana. Yleisimmät syyt ovat mielenterveysongelmat, lähinnä masennus sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Sen sijaan sydän- ja verisuonitautien osuus on ollut laskussa.

– Vaikka työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuus on alentunut – ja hyvä niin – silti yhä liian moni nuori joutuu työkyvyn menetyksen takia syrjään työelämästä liian aikaisin. Se merkitsee usein myös eläketurvan jäämistä riittämättömäksi, Lyly sanoi.

Hänen mukaansa tämän ongelman korjaaminen edellyttää, että työterveyshuolto on paremmin mukana työpaikkojen arjessa mm. siten, että työterveyslääkärit ja -hoitajat tutustuvat nykyistä syvällisemmin omien työpaikkojensa työhön, työoloihin ja kuormitustekijöihin.

Lylyn mukaan työpaikka- ja yritystason työkykyohjelmat ovat tuottaneet paikka paikoin erinomaisia tuloksia. Hänen mukaansa näiden hyvien kokemusten pitäisi rohkaista kaikkia muitakin työnantajia entistä parempaan työhyvinvoinnin tuottamiseen.

Hän halusi korostaa, ettei työkyvyttömyyden ennaltaehkäisyä voi ulkoistaa työpaikoilta työterveyshuollolle. Viime kädessä vastuu on aina työnantajalla, mutta kyse on myös yhteistyön tiivistämisestä työnantajan ja työterveyshuollon välillä.