Työelämän laadulla pidempiin työuriin
Palkansaajat ovat kantaneet vastuunsa ja nyt SAK:n valtuutetut odottavat työnantajilta työllistämistä lomautusten ja irtisanomisten sijaan. Valtuutettuja keskustelutti myös työnantajien sopimusshoppailu ja kuntien kilpailutukset. Lisäksi ay-liikkeeltä vaadittiin uusiutumista ja rohkeita ratkaisuja.
Puheenjohtaja Lauri Lyly arvioi, että isänmaallisuutta hehkuttava yritysjohto nostaa oman edun isänmaan edun edelle.
Hän myös korosti, että työurien pidentämisessä pitää työelämän laadun olla avainasemassa. Työntekijöillä pitää olla paremmat vaikutusmahdollisuudet esimerkiksi työaikoihin. Lylyn mukaan SAK:lainen väki on huolissaan työssä jaksamisesta ja ikääntyneemmät kantavat huolta työllistymisestä.
SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola piti tärkeänä, että eläkeneuvotteluissa päästään sopuun työmarkkinaosapuolten välillä. Hän ei halua ratkaisun politisoituvan.
SEL:n Tiina Heinonen toivoi, että työuran pituus huomioidaan eläkeneuvotteluissa.
– Eikö 40 vuoden työurasta pitäisi kannustaa, hän kysyi ja muistutti, että myös työurien alkupäähän pitää kiinnittää huomio.
Rakennusliiton Johanna Elonen vaati, ettei raskaan työn raatajia unohdeta. Hänen mukaansa eläkeiän alarajaa ei pidä nostaa.
SEL:n Hannele Vuorio kantaa huolta jaksamisesta, vaikka itse onneksi vielä 63-vuotiaana jaksaa töissä. Hyvänä kannustimena hän pitää isompaa karttumaa.
Rakennusliiton Sari Luopan mukaan kunnollinen työterveyshuolto parantaa jaksamista. Hänen mukaansa liian moni jää nyt vaille työterveyshuoltoa. Etenkin pätkätyöntekijöiden heikon työterveyshuollon nosti useampikin puhuja esille.
Sopimusshoppailu kuriin
Erityisesti Ilmailualan Unionin ja SLSY:n vaikeus päästä sopimukseen herätti keskustelua. SLSY:n Esa Heinonen totesi, ettei jäsenistöä koskevan tessin valintaa voi jättää yksin työnantajalle. Aina löytyy heikompia tessejä.
IAU:n Reijo Hiltunen kiitti kuljetusliittoja ja muita tuesta. Hänen mukaansa liitto ei olisi onnistunut neuvotteluissa ilman korkeaa järjestäytymistä.
– SAK:lainen liike on laillisuusliike, mutta pitää sen olla taisteluliikekin, muistutti Hiltunen.
Metalliliiton Harri Ronkainen toivoi, että työehtoshoppailu saataisiin lainsäädännöllä kuriin. Shoppailussa häviäjinä ovat aina työntekijät.
Kuntapalveluista huolehdittava
Työehtoshoppailun lisäksi viime aikoina ovat ulkoistukset ja kilpailutukset lisääntyneet. JHL:n Eija Paananen muistutti, että kuntapalvelut tuotetaan kuntalaisten palvelemiseksi eikä voittojen keräämiseksi. Kilpailutuksella on työntekijöille huonoja seurauksia.
Paanasen mukaan kuitenkin sata kuntaa on jo palauttanut palveluja omaksi tuotannokseen.
Saman liiton Johanna Söderlund kertoi Kouvolalla olevan satojen henkilöiden vähennystoive. Söderlund pelkää, ettei asukkaiden tarvitsemille palveluille enää riitä tekijöitä.
Myös Tulliliiton Jukka Pirttiperä oli huolissaan valtion säästöistä, jotka aina tuntuvat viime kädessä kohdistuvan työntekijöihin.
Ay-liikkeen uudistuttava
Avauspuheessaan Lauri Lyly korosti ay-liikkeen uudistumisen tarvetta. Ennen SAK:n seuraavaa edustajakokousta on tarkoitus kehittää toimintatapoja, edistää järjestäytymistä ja paneutua sääntömuutostyöhön.
Myös Matti Huutola kannusti ay-liikettä uudistumaan. Tässä työssä juuri SAK:n valtuutetut ovat keskeisiä toimijoita.
PAMin Toni Åman toivoi, että ay-liike kuuntelisi paremmin nuoria ja heidät saataisiin mukaan ay-toimintaan. Åmanin mukaan ay-liike tarvitsee nuoria. Saman liiton Harry Vainio kannustaa ay-liikettä haastamaan vallalla olevat käsitykset. Vainio haastaa ay-liikettä rohkeisiin päätöksiin.
Aino Pietarinen