
Vankilavirkailija Tatu Alaria ei ole koskaan pelottanut tulla töihin. Turvallisuuden tunnetta tuo se, että kaikille on selkeät pelisäännöt.
Työelämän ammattilaiset: Vankien tuki ja turva
Vanginvartijan työ ei ole painia ja taistelua, vaan hoksottimia vaativaa ihmissuhdetyötä. Tatu Alari tekee osansa, että vangeilla on hyvät mahdollisuudet palata siviilielämään.
“Vanginvartijan ei tarvitse olla superihminen. Tässä pärjää maalaisjärjellä ja sosiaalisuudella, jolla tulee ihmisten kanssa toimeen. Tarvitaan ymmärrystä siihen, että vangit ovat usein erilaisista lähtökohdista kuin itse.
Työ ei ole vaaratilanteita tai actionia eikä vankien kanssa tarvitse painia jatkuvasti. Asiat hoituvat keskustelemalla, niin kuin muidenkin ihmisten kanssa. Välillä on haastaviakin tilanteita, mutta niihin on varauduttu hyvällä koulutuksella. Tilanteisiin ei mennä koskaan yksin, vaan ne ratkotaan porukalla ja eri ihmisten erilaisilla vahvuuksilla.”

“Turun vankila on suljettu vankila, jossa on kaikentyyppisiä vankeja, kuten ensikertalaisia, sakko-, tutkinta- ja elinkautisvankeja. Vankipaikkoja on 255, mutta yksi osasto on remontissa ja siksi vähän ahdasta. Vankilat Suomessa ovat yliasutettuja, ja se näkyy henkilöstön kuormituksessa.
Normityöpäivänä toimitetaan aamulla ruokakärryt vangeille, ja putsarivanki jakaa aamiaiset. Samalla jaetaan lääkkeet. Sen jälkeen ohjelmassa on työtoimintaa, ulkoilua tai kuntosalia. Päivän mittaan hoidetaan arkisia asioita, kuten terveydenhuoltoa tai sosiaaliohjaajan tapaamisia. Osa vangeista tekee verstailla puu- ja metallitöitä; täällä valmistetaan esimerkiksi armeijan punkat.”
Ovia availlaan ja suljetaan koko ajan, joten tärkein työkalu on avainnippu.
“Lukion jälkeen olin armeijassa sotilaspoliisina ja sitten yksityisellä turvallisuusalalla. Pääsin vankilaan kesävartijaksi ja myöhemmin kävin Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa puolitoistavuotisen koulutuksen.
Teemme töitä useammassa vuorossa ympärivuorokautisesti. Monet tykkäävät pidemmistä vuoroista, koska siitä tulee myös pidemmät vapaat palautumiseen. Meillä on vankilassa myös hyvät kuntoilumahdollisuudet.
Työssä kävellään paljon, käytäviä riittää. Ovia myös availlaan ja suljetaan koko ajan, joten tärkein työkalu on avainnippu.”

“Jos työtä vertaa vaikka siviilivartijana työskentelyyn, tämä on turvallinen työpaikka. Siviilimaailmassa ihmisillä voi olla vaikka mitä kättä pidempää mukana, täällä ihmiset on tarkastettu ja he ovat selvinpäin.
Ei minua ole koskaan pelottanut tulla töihin, työhaastattelussa jännitti paljon enemmän. Turvallisuuden tunnetta tuo se, että kaikille on selkeät pelisäännöt. Turvallisuus muodostuu myös henkilöstön ryhmähengen ja luottamuksen kautta.”
Vartija huolehtii, että vankilassa on turvallista ja jokainen saa lusia rauhassa.
“Pyrimme rakentamaan vankien luottamusta viranomaisiin. Tärkeää on, että jos jotain luvataan, se myös hoidetaan. Näin vangin kanssa voidaan rakentaa parempaa vuorovaikutussuhdetta.
Yhteiskunnassa pitää olla oikeusjärjestelmä ja inhimilliset rangaistukset. Vartija huolehtii, että vankilassa on turvallista ja jokainen saa lusia rauhassa. Tavoitteena on, että vanki pystyy kuntoutumaan siviiliä varten, ja kun hän joskus muuttaa jonkun naapuriin, niin hän olisi saanut vankilasta jotain evästä matkaan.
Täällä oppii aika nopeasti, että vangit ovat ihan tavallisia ihmisiä.“
Tatu Alari (24 v.)
- Vanginvartija Turun Saramäen vankilassa vuodesta 2022
- Vankilavirkailijain liiton jäsen
“Kuulun liittoon, koska asioiden yhdessä hoitaminen on järkevää niin meidän kuin työnantajan kannalta. Olemme korkean turvallisuusluokituksen vankila, senkin takia tarvitaan yhteispeliä. Omalta luottamusmieheltä saadaan hyvin tukea yhdellä puhelinsoitolla, jos tarvitsee kysyä vaikka palkka-asioista.”
Tämä juttu on osa SAK:n Työelämän ammattilaiset -sarjaa. Esittelemme kahden viikon välein SAK:n ammattiliittojen jäseniä ja heidän työtään.