Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työelämän ammattilaiset: Putki…

Jose Piirosen työssä tarvitaan ongelmanratkaisukykyä ja loogista päättelykykyä.

Uutinen

Työelämän ammattilaiset: Putkilogiikan taitaja

Jose Piironen huolehtii, että vesi tulee ja menee ja ilma vaihtuu taloissa. Ilman LVI-asentajia olisimme pahasti nesteessä.

“Olen pienestä asti tykännyt rakennella kaikennäköistä legoista alkaen, ja nyt aikuisemmalla iällä olen päässyt rakentelemaan vähän isompia legoja.

Teen LVI-alan töitä ilmanvaihdosta viemäröintiin ja käyttövesi- ja lämmitysratkaisuihin. Työ on pääasiassa saneerauksia ja ylläpitoa eri kokoisissa kohteissa, vaikka meillä on yrityksessä myös uudisrakentamista.

Parasta on oikeastaan se, etten osaa kertoa, millainen on tyypillinen työpäivä. Joka päivä on täysin erilainen, erilaisten asiakkaiden ja erilaisten kohteiden kautta. Muutaman päivän saneeraus pientalokohteessa on aika yleinen urakka, ja viime aikoina on ollut paljon kaukolämpökeskusten vaihtoja. Työt ovat pääsääntöisesti tässä Joensuun ympäristössä, kauimmillaan noin sadan kilometrin päässä.”

Hommassa tarvitaan loogista päättelykykyä. Aina kun lähdetään selvittämään vikaa, pitää ymmärtää, miten asiat liittyvät toisiinsa.

“Työssä pääsee tekemään asioita omilla käsillään ja näkee heti työn jäljen. Tässä saa tehdä paljon omia ratkaisuja ja käyttää päätään, se pitää virkeänä.

Tarvitaan ongelmanratkaisukykyä ja loogista päättelykykyä, ja ne ovat uran myötä myös kehittyneet. Aina kun jotain lähdetään korjaamaan tai selvittämään vikaa, pitää ymmärtää, mitkä asiat liittyvät toisiinsa ja miten ne saa lopulta toimimaan. Jos esimerkiksi putkien reititys toimi yhdessä kohteessa tietyllä lailla, se ei välttämättä toimi seuraavassa kohteessa samalla lailla.

Hyvä fyysinen kunto on avuksi, koska työasennot on joskus mitä sattuu ja aika paljon ollaan esimerkiksi polvillaan.

Se palkitsee, kun saa jonkun kinkkisen ongelman ratkaistua. Tulee myös hetkiä, jolloin on ylpeä, kun on saanut aikaiseksi tosi siistiä jälkeä. Kyllä suomalainenkin välillä tulee kiittämään päin naamaa, eli asiakkaatkin saattavat tulla antamaan palautetta hienosta työstä.”

Jose Piironen.

“Jotkut saattavat ajatella, että putkimies on sellainen rujo pahanhajuinen kaveri, joka tulee kiristämään vuotavaa putkea tai avaamaan tukkeisen viemärin. Todellisuudessa ala on tosi laaja, siihen kuuluvat ilmanvaihdot, vedet ja viemäröinnit, lämmityslaitteet ja kaikki LVI-tekniikka, mitä kiinteistöistä löytyy. Kiinteistöautomaatio lisääntyy, ja yhä useammin päivitetään läppärin kanssa vaikkapa ilmanvaihtokoneen softaa.

Myös uusia putkiteknologioita tulee koko ajan. Esimerkiksi komposiittiputket ja niiden puristusosat tarkoittavat, että yhä vähemmän tehdään liitoksia liekin kanssa juottamalla. Tulityöt ja niiden jälkivartioinnit vievät tunteja ja hidastavat työtä paljon. Näillä puristusliitoksilla homma hoituu parissa sekunnissa.”

Jos talotekniikka ei toimi, olemme kaikki nilkkoja myöten paskassa.

“Yläasteen jälkeen lähdin opiskelemaan kokiksi, mutta ensimmäisen vuoden aikana tajusin, ettei se ole meikäläisen hommaa. Sitten löysin tämän alan.

Jos ei halua tehdä joka päivä samaa hommaa konttorin pöydän ääressä, tämä on hyvä ja mielekäs ala. Ammattiopistotaustalla maksetaan varsin hyvin. Esimerkiksi jos pääsee kunnon urakkaputkarin töihin, on mahdollisuuksia päästä repimään tohtoritason tienestejä.

Tämä on myös yhteiskunnallisesti tärkeää työtä. Jos talotekniikka ei toimi kunnolla, olisimme kaikki kirjaimellisesti nilkkoja myöten paskassa.”

Jose Piironen (28 v.)

“Jo nuorempana oli selvää, että ollaan missä töissä vaan, sen alan liittoon kannattaa kuulua. Olen ammattiosaston puheenjohtaja ja liiton valtuuston ja nuorisotyöryhmän jäsen sekä yrityksen luottamusmies. Liitosta voi saada jäsenenä irti todella paljon lomaeduista alkaen, ja jäsenyys toimii myös työelämän vakuutuksena työttömyysturvan kautta.”

Tämä juttu on osa SAK:n Työelämän ammattilaiset -sarjaa. Esittelemme kahden viikon välein SAK:n ammattiliittojen jäseniä ja heidän työtään.

Työelämän pelisäännöt -logo, jossa kirjaimet TYPE monivärisellä taustalla.
Piirroskuvassa kaksi hahmoa, joilla on esiliinat päällään, heittävät yläfemman.