Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työelämän ammattilaiset: Paket…

Lajittelija Joona Natusen työpäivään kuuluu pakettien lajittelun lisäksi paljon trukilla ajamista ja lastausta.

Uutinen

Työelämän ammattilaiset: Pakettiratkaisujen erikoismies

Postin logistiikkakeskuksen hihnalla pyörii päivittäin satatuhatta pakettia. Ilman Joona Natusen työtä moni lähetys jäisi saamatta.

”Olen ollut työelämässä 16-vuotiaasta asti. Olen aikaisemmin ollut esimerkiksi varastotöissä ja vartijana.

Tulin Postille töihin vuonna 2020. Päädyin hommaan muutaman sattumuksen kautta. Olin hakenut vuokratyöfirman kautta erästä varastotyötä. Jostain syystä työhaastattelu pidettiin Subwayssa ja ajattelin, että en kyllä mielestäni ollut hakenut paikkaa sieltä. Subwayssa selvisi, että haastattelu koskikin Postin lajittelijan paikkaa. Sekaannuksesta huolimatta haastattelu meni hyvin ja sain paikan.”

Särkyvät, vaaralliset aineet ja oudon muotoiset paketit lajitellaan käsin.

“Lajittelija tekee viikon aamuvuoroa ja viikon iltavuoroa, jossa työskentelee noin 300 ihmistä vuokratyövoima mukaan lukien. Joulun aikaan iltavuorossa voi olla 450 työntekijää.

Titteli lajittelija ei mielestäni kuvaa tekemistä kovin hyvin, koska teen paljon muutakin kuin lajittelen paketteja. Tavallisena työpäivänä on paljon trukilla ajamista ja lastausta. Katson, että paketit on lastattu oikein ja että ne menevät oikeille lähtöoville, josta rekat kuljettavat paketit eteenpäin.”

Lähikuva käsistä, joissa kaksi pakettia.

”Postin Vantaan logistiikkakeskuksessa lajittelemme yli 100 000 pakettia vuorokaudessa, jouluna vielä enemmän. Pakettien lajittelu on paljolti automaattista, koneet esimerkiksi lukevat pakettien viivakoodit, jotta ne voidaan lajitella ensin postinumeroiden mukaan.

Särkyvät, vaaralliset aineet ja oudon muotoiset paketit lajitellaan käsin. Myös yli 30 kilon paketit lajitellaan käsin. Joskus on erikoisia paketteja, jotka pitää toimittaa selvitykseen. Esimerkiksi kerran yhdessä lähetyksessä oli simpukoita, joista vuoti haisevaa vettä paketin läpi.”

Fyysinen työ on parempaa kuin tietokoneen näppäily toimistolla.

“En ota työtä liian tosissani, enemmänkin se on viihdettä. Parasta työssä on työyhteisö. Työkaverit ovat kaikki vähän erilaisia, mutta silti rentoja. Tulen hyvin juttuun heidän kanssaan.

Lajittelijan työ ei vaadi erityistä koulutusta. Trukilla ajamiseen koulutetaan työssä. Tässä tarvitaan kuitenkin hyviä hermoja, koska joillain työpisteillä on paljon toistoa. Prosessikeräämisessä pitää jaksaa siirrellä isoja ja painavia tuotteita, sellaisia, joita kone ei voi lajitella. Toisteisuus ja fyysinen työ eivät kuitenkaan haittaa minua. Fyysinen työ on parempi kuin tietokoneen näppäily toimistolla.

Noin 70 prosenttia Suomen paketeista kulkee Postin Vantaan logistiikkakeskuksen kautta. Jos meitä lajittelijoita ei olisi, paljon lähetyksiä jäisi saamatta.”

Joona Natunen (25 v.)

”Liittoon kuulumalla olen saanut apua esimerkiksi palkka-asioiden ja eri työnkuvien selvittelyssä. Olen ollut mukana liiton talvipäivillä ja työhuonekunnan kokouksissa, joissa puidaan työntekijöiden ajankohtaisia asioita.”

Tämä juttu on osa SAK:n Työelämän ammattilaiset -sarjaa. Esittelemme kahden viikon välein SAK:n ammattiliittojen jäseniä ja heidän työtään.

Työelämän pelisäännöt -logo, jossa kirjaimet TYPE monivärisellä taustalla.
Piirroskuvassa kaksi hahmoa, joilla on esiliinat päällään, heittävät yläfemman.