Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työelämää koskeva tilastotuota…

Uutinen

Työelämää koskeva tilastotuotanto ja tutkimus turvattava Tilastokeskuksessa

SAK, STTK ja Akava

Palkansaajakeskusjärjestöt vetoavat valtiovarainministeriöön

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava vetoavat tänään valtiovarainministeriölle luovuttamassaan kirjelmässään, että ministeriö tulevissa talousarvioissaan turvaisi Tilastokeskuksen keskeisen työelämää, palkkoja ja tulonjakoa koskevan tilastotuotannon ja tutkimuksen jatkuvuuden. Tilastokeskuksen lakisääteisten tehtävien lisääntyminen ei ole heijastunut riittävästi viraston määrärahakehitykseen.

Monien keskeisten työvoimaa, väestön varallisuutta, tulonjakoa, ajankäyttöä ja työoloja koskevien tilastojen ja tutkimusten tuotanto on vaarantumassa valtion tuottavuusohjelman ja EU-tukirahoituksen vähenemisen vuoksi.

Palkansaajakeskusjärjestöt korostavat, että työvoima- ja palkkapolitiikkaa, työelämän kehittämistä ja kotitalouksien toimeentuloa koskevien poliittisten päätösten tulee jatkossakin perustua luotettavaan, pitkäjänteiseen tutkimuspohjaiseen tilastotietoon, joka mahdollistaa myös kansainvälisen vertailun.

Palkansaajakeskusjärjestöt ovat huolissaan erityisesti työvoimatutkimuksiin, työolotutkimuksiin ja ajankäyttötutkimuksiin kohdistuvista supistamis- ja jäädyttämissuunnitelmista. Palkansaajajärjestöt ovat vuosikymmenien ajan hyödyntäneet näitä tutkimuksia työmarkkinapoliittisen päätöksenteon ja työelämän kehittämisen lähtökohtana. Työvoima- ja työolotutkimuksen supistaminen johtaisi muun muassa siihen, että yhteiskunnan ja kansantalouden kannalta tärkeä ja ajankohtainen palkansaajien työurien pidentymisen ja siihen vaikuttavien tekijöiden seuranta jäisi hataraksi ja puutteelliseksi. Palkansaajajärjestöt pitävät tärkeänä myös varallisuus- ja tulonjakotilastoinnin säilyttämistä.