Työeläkemaksuja edelleen tarve nostaa

SAK:n eläkeasioiden päällikkö Kaija Kallinen huomauttaa, että tarve korottaa työeläkemaksuja ei ole poistunut.
03.10.2013 11:45
SAK
SAK:n eläke- ja työura-asioiden päällikkö Kaija Kallinen

Eläketurvakeskuksen (ETK) torstaina julkaiseman laskeman mukaan paine eläkemaksujen nostamiseen on tähän asti oletettua pienempi.

– Jos ETK:n arviot toteutuvat, yksityisten alojen työeläkemaksua tulisi nostaa noin prosenttiyksikkö, sen jälkeen kun työmarkkinakeskusjärjestöjen vuosille 2014–2016 sopimat korotukset on tehty, Kallinen huomauttaa.

Hän painottaa, että kolmen vuoden kuluttua työeläkemaksun tulisi olla sopimusten mukaan 24,4 prosenttia. Nuorten eläketurvan varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä vähintään ETK:n laskelman korotus.

– Korotus on tärkeää tehdä jo tällä vuosikymmenellä. Jos työeläkemaksujen nostosta tingitään, jatkossa edessä ovat joko suuremmat korotukset tai eläketurvan leikkaaminen. Eniten tästä kärsisivät vasta työuraansa aloittavat nuoret.

– Meidän tehtävämme on pitää kiinni lupauksesta, joka varmistaa elämiseen riittävät eläkkeet kaikille ikäpolville, Kallinen tähdentää.

Huolena kuntatyöntekijöiden eläkkeiden rahoitus

SAK on huolissaan myös kuntatyöntekijöiden eläkkeiden rahoituksesta.

– Vaikka kuntapuolen työeläkemaksu on jo nyt selvästi korkeampi, kuntatalouden heikko tila ja rakenteelliset muutokset kasvattavat painetta nostaa maksua tai heikentää eläketurvaa, Kallinen laskee.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat sopineet työeläkemaksujen korotukset vuoden 2016 loppuun. Ensi vuonna työeläkemaksu on 23,6 prosenttia.

Lisätiedot

Eläke- ja työura-asioiden päällikkö Kaija Kallinen, puh. 040 500 2417.

Eläketurvakeskuksen tiedote 3.10.2013

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.