
Uusi rautatiealan työehtosopimus koskee myös kaupunkiraideliikennettä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva.
Työehtosopimusten neuvottelukatsaus: Neuvottelut valtion työehdoista takkuavat, uusia sopimuksia muun muassa pahvin- ja paperinjalostukseen, teatterialalle ja rautateille
SAK:laiset ammattiliitot ovat jatkaneet maaliskuussa tiiviisti neuvotteluja uusista työehtosopimuksistaan. Uusia työehtosopimuksia on syntynyt muun muassa pahvin- ja paperinjalostukseen, teattereihin, kaupan alalle, rautateille, satamiin ja meriliikenteeseen sekä kemian sektorille. Työtaisteluita on käynnissä ja tiedossa valtiolla, lentoliikenteessä, elintarvikealoilla, asiakaspalvelu- ja telemarkkinointialalla sekä UPM Plywoodissa.
Neuvottelut valtion virka- ja työehtosopimuksesta eivät tällä hetkellä etene. Valtiotyönantaja on keskeyttänyt neuvottelut. Se tarjosi kolmelle vuodelle yhteensä 6,3 prosentin korotukset, mikä on selvästi vähemmän kuin useille aloille tällä neuvottelukierroksella hyväksytyt 7,8 prosentin korotukset.
SAK:lainen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, STTK:lainen Ammattiliitto Pro ja akavalainen Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO aloittivat työnantajan toimien vuoksi 19.3. ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä liukumasaldojen kerryttämiskiellon valtiolla. Kiellot koskevat valtion kaikkia työsuhteisia työntekijöitä. Edellisen kerran valtiosektorilla nähtiin työtaisteluita vuonna 1986.
JHL on hyväksynyt kirkon, rautatiealan ja joidenkin pienempien alojen uudet työehdot. Rautateiden kolmivuotinen työehtosopimus sisältää yhteensä 7,8 prosentin palkankorotukset.
Neuvottelut huhtikuun lopussa päätyvistä kunta- ja hyvinvointialan virka- ja työehtosopimuksista ovat alkaneet. Lisäksi JHL neuvottelee muun muassa useista työnantajaliitto Paltan työehtosopimuksista.
Teattereihin ja kaupan alalle uusi työehtosopimus
Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Teme on hyväksynyt teatterialan uuden työehtosopimuksen. Sopimus on kolmivuotinen ja sen palkankorotukset ovat yhteensä 7,8 prosenttia. Teatterialan ylityö- ja vuoronvaihtokielto on päättynyt ja teattereita koskevat lakonuhat ovat peruuntuneet.
Teme on hyväksynyt myös elokuva- ja tv-tuotantoja koskevan sovintoesityksen. Alan työntekijät saavat yhteensä 7,5 %:n palkankorotukset kolmen vuoden aikana.
Palvelualojen ammattiliitto PAM on solminut kaupan alan kolmivuotisen työehtosopimuksen, jonka palkankorotukset ovat yhteensä 7,8 prosenttia. PAM on hyväksynyt myös kolmivuotisen hiihtokeskusten työehtosopimuksen.
PAM on hylännyt asiakaspalvelu- ja telemarkkinointialan työehdoista annetun sovintoehdotuksen. Liitto on jättänyt lakovaroituksen seitsemälle alan yritykselle ajalle 8.–10.4.2025. PAM järjesti maaliskuussa alalla kaksipäiväisen lakon.
PAM neuvottelee parhaillaan matkailu- ja ravintola-alan, vartiointialan, kiinteistöpalvelualan sekä useiden muiden palvelualojen työehtosopimuksista.
Kuljetusaloilla uusia sopimuksia maa- ja meriliikenteeseen, lentoliikenteessä työtaisteluita
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on hyväksynyt ahtausalan ja ahtausliikkeiden toimihenkilöiden sekä Airpron ja taksiliikenteen työehtosopimukset ja kuusi muuta autoliikenteen sopimusta. Sopimukset ovat kolmivuotisia ja ne sisältävät yhteensä 7,8 prosentin yleiskorotukset palkkoihin. Sopimusten viimeinen vuosi on irtisanottavissa.
Merimies-Unioni on hyväksynyt ulkomaanliikenteen kauppa- ja matkustaja-alusten sekä jäänmurtajien työehtosopimusten jatkon helmikuun loppuun 2028 saakka. Sopimusten viimeinen vuosi on irtisanottavissa.
Suomen Liikennelentäjäliitto SLL on neuvotellut Finnairin lentäjien työehtosopimuksesta työnantajaliitto Paltan kanssa elokuusta lähtien. Lentäjiä koskeva ylityö- ja varallaolokielto on kestänyt jo useita kuukausia.
Ilmailualan Unioni IAU on aloittanut lentoliikenteen palveluja koskevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon 17.3. Rautatiealan Unioni RAU puolestaan neuvottelee parhaillaan kahdesta rautateiden työehtosopimuksesta.
Elintarvikealoilla lakonuhkia, pahvin- ja paperinjalostukseen kolmivuotinen sopimus
Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on hylännyt toisen elintarvikealojen sovintoehdotuksen. Liiton mukaan ehdotus olisi kohtuuttomasti heikentänyt leipomoalan työntekijöiden työaikoja, koska siinä esitettiin, että työnantaja olisi voinut yksipuolisesti määrätä työntekijälle 9 tunnin työpäivät tai kuusipäiväiset työviikot.
SEL on sunnuntaina 23.3. aloittanut kolmea panimoa koskevan lakon, joka jatkuu 28.3.2025 saakka. SEL järjesti maaliskuussa kuusipäiväisen lakon 150 leipomossa ja on antanut vastaavan lakkovaroituksen ajalle 31.3.–3.4.2025. Lisäksi liitto on antanut 13:a elintarvikealan työpaikkaa koskevan kolmipäiväisen lakkovaroituksen, jota työ- ja elinkeinoministeriö on siirtänyt kahdella viikolla alkamaan 8.4.2025.
Neuvotteluja vauhdittaakseen SEL on myös jatkanut 7.2. aloittamaansa elintarvikealojen ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa 4.5.2025 saakka.
Paperiliitto on hyväksynyt pahvin- ja paperinjalostusalan uuden kolmivuotisen työehtosopimuksen. Palkkoja korotetaan sopimuskauden aikana yhteensä 8,2 prosenttia. Sopimus ei sisällä tekstiheikennyksiä.
Teollisuusliitto on hyväksynyt useita kolmivuotisia työehtosopimuksia kemian sektorille sekä teknologia- ja puutuotesektoreille, viimeisimpinä muun muassa tekstiilihuoltoalan sekä kenkä- ja nahkateollisuuden sopimukset. Lasitus-, rakennuslasitus- ja lasinjalostusalan uusi työehtosopimus on neljän vuoden mittainen ja sen viimeinen vuosi voidaan irtisanoa.
Mekaanisen metsäteollisuuden osalta Teollisuusliitto on päässyt yrityskohtaiseen sopimukseen yli 70 yrityksen kanssa. Työehtosopimusneuvottelut UPM Plywoodin kanssa ovat sen sijaan jatkuneet tuloksettomina jo lähes vuoden ajan. UPM:n tähän mennessä esittämät palkankorotukset jäävät Teollisuusliiton mukaan kauas sopimusalalla jo sovituista palkankorotuksista eivätkä ne yllä myöskään teollisuuden yleisen linjan tasolle.
Teollisuusliitto on yhdessä Sähköliiton kanssa antanut UPM Plywoodille yhteensä kuusi viikon mittaista lakkovaroitusta. Parhaillaan käynnissä on neljäs lakkoviikko.
Sähköliitto on aloittanut työehtoneuvottelut pääsopimusaloillaan sähköistys- ja sähköasennusalalla sekä energia-, ICT- ja verkostoalalla. Rakennusliiton neuvottelut rakennusalan työehtosopimuksista ovat edenneet tahmeasti ja ovat toistaiseksi jäissä. Sopimukset päättyivät helmikuun lopussa.