Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työehtosopimuksien yleissitovu…

Uutinen

Työehtosopimuksien yleissitovuuden uudet kriteerit laajensivat yleissitovuutta

Kirsti Palanko-Laaka

SAK:n johtaja Kirsti Palanko-Laaka:

Työehtosopimuksien yleissitovuuden vahvistamislautakunta on saanut puolitoistavuotisen urakkansa päätökseen lain edellyttämässä määräajassa. Tänään tehdyllä lautakunnan päätöksellä kuorma-autoalan työehtosopimus vahvistettiin yleissitovaksi. Näin yleissitovuus laajeni vanhan työsopimuslain mukaisesta tilanteesta. Lautakunta käytti vahvistamisen perusteena voimassa olevan työsopimuslain uusia kriteerejä. Lautakunnan mielestä yksin tilastotietojen mukaan laskettava edustavuus ei olisi tuonut yleissitovuutta. Myönteiseen päätökseen vaikuttivat lisäksi alan työehtosopimustoiminnan vakiintuneisuus ja yleinen järjestäytymisaste puolin ja toisin.

Lautakunta on käyttänyt yleissitovuuden uusia kriteerejä yllättävän harvassa tapauksessa. Näitä tapauksia on ollut vain kolme. Siihen nähden, että tilastoaineisto on yleisesti todettu sattumanvaraiseksi ja epäluotettavaksi, lautakunta on liiallisesti pitäytynyt tähän aineistoon.

Lautakunnan päätöksistä on valitettu neljässätoista tapauksessa työtuomioistuimeen, jossa ratkaisut ovat osin muuttuneet ja tullevat vielä muuttumaan.

Työsopimuslain tarkoituksena oli vahvistaa aikaisempaa yksityiskohtaisemmin yleissitovuuden perusteet ja luoda näin yleissitovuusjärjestelmän edellyttämää vakautta. Vahvistettujen yleissitovien työehtosopimuksien osalta työsopimuslain kriteerit ovat toimineet tarkoitetulla tavalla. Valtakunnallisia työehtosopimuksia, joita lain voimaantulon yhteydessä ei ole vahvistettu yleissitoviksi, voidaan jatkossa kuitenkiin todeta sellaisiksi sopimustoiminnan vakiintuessa järjestäytymisasteen noustessa alalla.