Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työaikapankit harvinaisia SAK:…

.

Uutinen

Työaikapankit harvinaisia SAK:laisilla työpaikoilla

SAK:n työolobarometri 2012

Suomalaisten työaikojen väitetään olevan Euroopan joustavimmat, mutta liukuva työaika tai työaikapankit eivät ole levinneet kovinkaan laajalle SAK:laisessa kentässä. Vain 16 prosentilla SAK:laisista työpaikoista on käytössä työaikapankin kaltainen järjestelmä ja 15 prosentilla työpaikoista on liukuva työaika.

Tiedot käyvät ilmi SAK:n työolobarometrista, jossa haastateltiin 1 207 SAK:laisten liittojen työssäkäyvää jäsentä helmi–maaliskuussa 2012.

– SAK:laisten liittojen jäsenten mahdollisuudet vaikuttaa omaan työaikaansa ovat huomattavasti vähäisemmät kuin toimihenkilöammateissa. Paljon esillä ollut Euroopan joustavin työaika onkin rakennettu pääasiassa tuotannon ja työnantajien ehdoilla. Esimerkiksi vuoro- ja yötyötä tehdään Suomessa enemmän kuin muualla EU:ssa, ja se on kasautunut vahvasti SAK:laisille aloille. Vuorotyötä tekee kaksi viidesosaa (39 %) SAK:laisista, toteaa SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

Työntekijöiden tarpeisiin vastaavat joustot lisäävät työtyytyväisyyttä

– Jos työaika joustaa myös työntekijän tarpeiden mukaan, se lisää työn mielekkyyttä, auttaa jaksamaan työssä ja jatkamaan pidempään työelämässä. Siksi esimerkiksi työaikapankkijärjestelmää pitää kehittää niin, että lisätään työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa omiin työaikoihinsa, Antila painottaa.
Työntekijöiden tarpeisiin vastaavat työaikajoustot lisäävät selvästi työtyytyväisyyttä. Työaikapankkien ja liukuvan työajan piirissä olevat SAK:laiset ovat tuntuvasti tyytyväisempiä työaikajärjestelmäänsä kuin kiinteää työaikaa tekevät. Noin puolet työaikapankkilaisista ja liukuvan työajan piirissä olevista on erittäin tyytyväisiä siihen. Kiinteään työaikaan on erittäin tyytyväisiä reilu neljännes SAK:laisista (28 %).

Lähes joka neljäs (23 %) SAK:lainen haluaisi tehdä enemmän töitä, jos palkka riippuu työtuntien määrästä. Etenkin osa-aikatyöntekijät haluavat enemmän työtä (43 %). Jos taas vaihtoehtona olisivat palkankorotus tai lisää vapaa-aikaa, niin niukka enemmistö (54 %) valitsisi palkankorotuksen.

– Tutkimuksesta käy selvästi ilmi, että ne SAK:laiset, joilla on vähän töitä ja ansioita, haluavat lisää töitä ja enemmän palkkaa. Pienillä tuloilla ei ole aidosti mahdollisuutta valita lisävapaan ja rahan välillä, vaan lisäraha on otettava, jos sellaista on saatavilla, Antila huomauttaa.

SAK:n työolobarometri 2012: Työaika ja työaikajärjestelmät SAK:laisilla työpaikoilla

Lisätiedot: kehittämispäällikkö Juha Antila, puh. 050 575 1790