Työaika uusiksi

”Neuvottelut työpaikalla ovat pääluottamusmiehille arkipäivää eikä sopimusten tekemisen kynnys saisi nousta liian suureksi.
14.04.2015 07:30 karhu admin
Teijo Paananen on Haapajärven Ha-Sa Oy:n 76 puuliittolaisen pääluottamusmies.

Meillä neuvoteltiin jokunen vuosi sitten paikallinen sopimus, jonka mukaan tekisimme 10-tuntistä työpäivää kahdessa vuorossa viitenä päivänä viikossa.

Paine asiasta sopimiseen tuli työnantajalta, jolla ei riittänyt enää töitä kolmivuoroon. Taustalla uhkana olivat mahdolliset lomautukset tai irtisanomiset. Töitä ei riittänyt kolmelle vuorolle, mutta 8-tuntiset päivät kahdessa vuorossa eivät olisi myöskään riittäneet.

Työaikalaki antaa mahdollisuuden sopia epätavanomaisista vuoroista, mutta lopullisesti jokainen työntekijä joutuu tekemään oman sopimuksen, koska kollektiivisopimusta ei tällaisista työvuoroista voi tehdä.

Tämä asettikin meille luottamusmiehille erityisvaatimuksia. Tavallista enemmän jouduttiin käymään keskustelua koko porukan kanssa, koska jokaisen piti hyväksyä uusi työaikajärjestelmä.

Ensin toki oltiin vastaan, mutta toisessa vaakakupissa painoivat mahdolliset irtisanomiset.

Minä, osaston luottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu tunnusteltiin ajatuksia porukan kanssa. Tässä piti kuunnella oikein herkällä korvalla työntekijöiden toiveita. Vähitellen saatiin riittävä paketti, johon oltiin tyytyväisiä.

Saimme sovittua työajoista, taukoajoista, palkkauksesta sekä työajan tasoittumisesta. Työajan tasoitusjärjestelmä oli ratkaisevan tärkeä. Sitten varmistettiin, ettei pitkiä vapaita jätetty venymään. Myös sopimuksen purkupykälä oli tärkeä.

Työantaja teki jokaisen työntekijän kanssa sopimuksen. Yhdelle järjestely ei ensin sopinut, mutta sekin asia saatiin hoidettua.

Nyt meillä on taas paremmat ajat ja olemme palanneet entiseen kolmivuorojärjestelmään.

Jos joskus työt vähentyvät, niin meillä on valmis malli mahdollisesti uudelleen sovittavaksi. Tästä on etua sekä meille että työnantajalle. Ketään ei tarvinnut irtisanoa ja työnantajalla oli ammattitaitoista porukkaa töiden lisääntyessä.”

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.