Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset TYÖ2030-ohjelma kutsuu kehittä…

Työ2030 -ohjelma on ryhtynyt tarjoamaan kolmea uutta palvelua, joita työpaikat ja niiden verkostot voivat hyödyntää maksutta, kertoo ohjelmajohtaja Sanna Kulmala. Kuva Annukka Pakarinen.

Uutinen

TYÖ2030-ohjelma kutsuu kehittämään työelämää yhdessä – ”Näitä hommia ei kukaan ratko yksin”

Kansallisen työelämän kehittämisohjelman TYÖ2030:n uudistuneet palvelut tarjoavat työnantajille ja työntekijöille tutkittua tietoa ja rohkaisevat tavoittelemaan uusia innovaatioita yhteistyössä.

Kun maailma muuttuu, työelämän on muututtava mukana. Tähän on nyt tarjolla uusia palveluja, jotka auttavat työpaikkoja kehittämään toimintaansa ja tukemaan työntekijöidensä hyvinvointia.

Hallitusohjelmaan kuuluva Työ2030-ohjelma on kansallinen yhteistyöfoorumi, joka saattaa yhteen työelämän toimijoita, kuten työnantajia, työntekijöitä ja oppilaitoksia. Työ on jatkoa Sanna Marinin hallituksen aloittamalle Työn ja työhyvinvoinnin kehittämisohjelmalle, jossa otettiin tavoitteeksi parantaa työn tuottavuutta työhyvinvointia kohentamalla.

– Tuottavuuskysymystä ei ole saatu ratkottua, joten tekemistä riittää. Meillä on iso tehtävä vaikuttaa siihen, että asioita lähtee tapahtumaan eli sekä tieto että hyvät käytännöt leviävät, sanoo ohjelmajohtaja Sanna Kulmala.

Oleellisessa roolissa Työ2030-ohjelmassa on tutkitun tiedon hyödyntäminen työpaikoilla.

– Uskallan väittää, että kukaan ei enää kyseenalaista työhyvinvoinnin ja osaamisen edistämisen merkitystä yrityksen kannattavuudelle ja tulokselle. Nyt ymmärretään, että nämä asiat ovat rahankin ytimessä.

Arkisia keissejä verkossa

Työ2030-ohjelma on ryhtynyt tarjoamaan kolmea uutta palvelua, joita työpaikat ja niiden verkostot voivat hyödyntää maksutta.

Työn tulevaisuus -keskustelut ovat kaikille avoimia verkossa järjestettäviä tilaisuuksia, joiden ytimessä on tuore asiantuntijatieto ja käytännönläheinen keskustelu työkulttuurin uudistamisesta ja henkilöstön osallistumisesta.

– Siellä on aina jokin käytännön keissi, kuinka jokin organisaatio kehittää omaa uudistumiskykyään. Mukaan on valittu tosi arkisia esimerkkejä eri kokoisilta työpaikoilta, Kulmala kertoo.

Keskustelusarjan aloitti kierrätysyhtiö Kuusakoski, joka on saanut rakennettua henkilöstöä innostavaa kehittämisideatoimintaa.

– Ideoiden avulla he ovat saavuttaneet ihan merkittäviä säästöjä ja luoneet uusia toimintatapoja.

Yritysesimerkeillä Työ2030-tiimi pyrkii osoittamaan, että uuden luominen onnistuu vanhoilta ja vakiintuneilta organisaatioilta siinä missä startup-firmoiltakin.

– Kyse on aika perusasioista, joilla pärjätään, Kulmala sanoo.

Tarpeeseen vastaamista ja tulevaisuuteen varautumista

Toinen tuore palvelumuoto ovat räätälöidyt teemakeskustelut, jotka vastaavat johonkin yrityksen tarpeeseen.

– Teemana voi olla vaikkapa työyhteisön ilmapiirin kehittäminen johtajuuden avulla, eri-ikäisten työntekijöiden ymmärtäminen ja tukeminen työelämässä tai vaikka erikielisten ja eri kulttuureista tulevien työntekijöiden huomioiminen työpaikalla, Kulmala havainnollistaa.

Teemakeskusteluja voidaan järjestää joko etäyhteyksin tai työpaikalla. Keskustelun voi tilata työyhteisön lisäksi esimerkiksi ammattiliitto tai työsuojeluvaltuutettuja ja luottamushenkilöitä kouluttava organisaatio.

Kolmas Työ2030-ohjelman tarjoama palvelu on monipuolinen osallistamismenetelmä, Tulevaisuusvuoropuhelu.

– Toivomme, että tulevaisuusvuoropuhelut tulisivat työelämässä samanlaiseksi käytännöksi kuin varhaisen tuen malli. Että olisi yhä enemmän organisaatioita, jotka kävisivät säännöllistä osallistavaa keskustelua siitä, mikä muuttuu ja mitä se meille tarkoittaa – mihin tartumme.

Koska kolmihenkinen Työ2030-tiimi ei ehdi järjestää vuoropuheluja joka niemen nokassa, menetelmä on suunniteltu sellaiseksi, että yhteisö voi itsekin hyödyntää sitä. Tiimi auttaa mielellään työkalun käyttöönotossa.

– Tavoite on, että menetelmä lähtisi leviämään ja esimerkiksi SAK pystyisi tarjoamaan vuoropuheluja omille liitoilleen tai luottamushenkilöille. Esimerkiksi palvelualoilla on jo yksi taitava fasilitaattori, joka pystyy näitä järjestämään.

Yhteyttä saa ottaa

Kaikki palvelumuodot pohjaavat Kulmalan mukaan edelliseen ohjelmakauteen, jolloin eri aloille kehitettiin paljon uusia toimintatapoja.

– Nyt emme enää halua kehittää uutta vaan saada olemassa olevasta tiedosta irti se hyvä, mitä on irti saatavissa.

Työn tulevaisuus -keskustelutilaisuuksiin saa ilmoittautua kuka tahansa, jota asia puhuttelee.

Räätälöidyistä teemakeskusteluista ja tulevaisuusvuoropuheluista kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Työ2030-tiimiin, joka voi tarjota työpaikalle sekä henkilöstöä että työnantajaa palvelevaa kokonaisuutta.

– Näitä hommia ei tässä maailmanajassa ratko kukaan yksin. Vuoropuhelua tarvitaan paljon, Kulmala kiteyttää.

Minna Hotokka