Työ valuu kotiin ja perhe saa näkyä töissä
Yhä useammin työt uhkaavat valua kotiin vapaa-ajalle. Toisaalta perhekin saa näkyä töissä aivan eri tavalla kuin ennen, sanoo tutkija Minna Toivanen.
Nykyajan työkalupakista löytyvät internet, sosiaalinen media ja kännykät, jotka 20–30 vuotta sitten olivat vasta harvojen käytössä. Sekä työnantajien että työntekijöiden tarpeet ovat muuttuneet globalisaation aikakaudella. Molemmilta vaaditaan joustavuutta.
– Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Perhe saa nykyään näkyä ihan eri tavalla useimmilla työpaikoilla, miesvaltaisillakin. Perheeseen liittyviä tarpeita tuodaan esiin, ne huomioidaan monilla työpaikoilla, erilaiset perhevapaat ovat osa arkea ja myös isät jäävät kotiin sairaita lapsia hoitamaan, sanoo tutkija Minna Toivanen Työterveyslaitokselta.
Minna Toivasesta on iso plussa, että monilla työpaikoilla on ruvettu satsaamaan kokonaisvaltaisemmin työhyvinvointiin. Ja niin, ettei tueta vain fyysistä hyvinvointia, vaan panostetaan myös muihin osa-alueisiin.
– Työn valumista kotiin ei ole mitenkään yksinkertaista estää. Ammatit ovat tietysti tässä suhteessa kovin erilaisia. Vähän helpompaa voi olla perinteisissä, työpaikkaan sidotuissa töissä. Työt ripustetaan naulakkoon työvaatteiden kanssa.
Vuorokausi asettaa rajansa meille kaikille. 24 tunnin haarukassa kaikille kolmelle osalle on saatava oma tilansa: työlle, perheelle ja vapaa-ajalle, sanoo Minna Toivanen.
– Jos aikavaras on työ, on syytä tarkistaa ajankäyttö ja kuormitus. Iän myötä monivuorotyö voi tuntua raskaalta, ehkä olisi aika siirtyä päivätöihin? Asioista kannattaa keskustella esimiehen kanssa ja apua voi hakea myös esimerkiksi työterveyshuollosta, hän tähdentää.
Vapaa-ajasta ja harrastuksista voi helposti joutua tinkimään, etenkin jos on lapsia. Silloin pitää käyttää hyväksi pienetkin hetket.
– Minä käyn toisinaan juoksulenkillä, kun olen vienyt omat poikaani jalkapallotreeneihin. Itselle pitää ottaa silloin tällöin omaa aikaa, ja se on tehtävä itse, Minna Toivanen kehottaa.
Ingegerd Ekstrand