Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Tympäiseekö töihin lähtö? – Nä…

Kolme keinoa -juttusarjassa aiheena on tällä kertaa kadoksissa oleva työmotivaatio. Kuva Istock.

Uutinen

Tympäiseekö töihin lähtö? – Näillä kolmella keinolla parannat työmotivaatiotasi

Jos töihin lähteminen tympäisee, kannattaa miettiä, mistä se johtuu. Vastauksesta voi löytyä avain parempaan työintoon. 

1. Löydä sisäinen motivaatiosi

Teetkö työtäsi vain siksi, että saat siitä rahaa elämiseen? Jos motivaatiosi perustuu pelkkään ulkoiseen kannustimeen, työintoa on vaikea pitää yllä palkkapäivien välissä. Silloin kannattaa lähteä etsimään sisältä kumpuavaa motivaatiotaan.

Sisäisesti motivoitunut ihminen kokee, että työ itsessään on mielekästä. Töihin on mukava lähteä, koska se tuntuu omalta valinnalta, ei pakolta.
Mieti, mitkä voisivat olla omia sisäisiä kannustimiasi. Listaa päivittäin kolme asiaa, jotka työssäsi ovat hyvin. Mieti myös, millaista yhteiskunnallista merkitystä toiminnallasi on. Esimerkiksi siivooja voi estää flunssaepidemioiden leviämistä ja autonasentaja vaikuttaa siihen, että ajokki toimii liikenteessä turvallisesti.

Omaa asennettaan ei saa muutettua yhdessä yössä, mutta kärsivällisyys palkitaan. Kun työtään osaa pitää tärkeänä, jaksaa paremmin ponnistella.

2. Ihastu työhösi uudelleen

Missä vika, jos työ on tavallaan ihan ookoo mutta silti vain tylsistyttää ja laiskottaa? On mahdollista, että olet tehnyt samaa hommaa jo niin pitkään, ettei tehtävällä ole sinulle enempää annettavaa. Mieti, kannattaisiko ryhtyä etsimään uutta työpaikkaa vai pystyisikö työnantajasi tarjoamaan sinulle jotain uutta. Työhönsä voi ihastua uudelleen, jos saa uusia haasteita esimerkiksi koulutuksen, työkierron tai esimiesvastuun muodossa.

3. Tsemppaa tylsistynyttä työkaveria

Teetkö töitä leipääntyneen työkaverin kanssa? Motivaatiota ei voi kaataa kenellekään valmiina, mutta kollegaa voi koettaa tsempata. Mitä jos pohtisitte kahdestaan tai porukalla, kuinka itse kukin voisi saada työhönsä uutta puhtia? Myös koulutustoiveet ja työn kehittämisideat voi käydä kertomassa pomolle yhdessä.

Minna Hotokka

Lähde: Psykologian professori Saija Mauno Tampereen yliopistosta