Turkki kartoittaa työntekijöiden näkemykset ja ay-jäsenyydet
Turkin vallankaappausyrityksen jälkeiset puhdistukset iskevät rankasti myös ammattiliittoihin. Hallitus on lakkauttanut jo 19 ammattiliittoa ja vaatii nyt kaikkia julkisen alan työntekijöitä ilmoittamaan ay-jäsenyytensä ja muut tietonsa pankkitiliä myöten.
Heinäkuun puolivälin jälkeen Turkin hallitus on poikkeuslain nojalla erottanut ainakin 67 000 eri alojen työntekijää. Vaino on kohdistunut erityisesti opettajiin. Heidän isointa ammattiliittoaan Egitim-Seniä ei ole lakkautettu, mutta useita jäseniä on erotettu työstään.
Viime viikolla 144 jäsentämme sai potkut, kertoi liiton johtoon kuuluva Ebru Yigit elokuun alussa ruotsalaiselle Arbetet-lehdelle. Useimpien erottamisten syyksi sanottiin, että heillä oli tili pankissa, jolla hallitus uskoo olevan yhteyden vastustamaansa Gülen-liikkeeseen.
Toinen opettajien ammattiliitto Aktif Egitim-Sen lakkautettiin ja 18 000 sen jäsentä erotettiin työstään.
– He olivat periaatteessa liiton kaikki aktiiviset jäsenet, Yigit sanoo.
Useimmat Turkin ammattiliitot kannattavat maallista ja demokraattista hallintoa. Ne eivät tue presidentti Erdoganin AKP-puoluetta eivätkä saarnaaja Gülenin uskonnollista liikettä.
Yigit uskoo, että Erdogan jatkaa ammattiliittojen vastaisia toimia. Hän aloitti gülenisteillä ja jatkaa meidän jäsenillämme, Yigit sanoo.
Mitä lehtiä luet?
Ammattiliittojen maailmanjärjestö ITUC ja Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY ovat huolestuneita Turkin tilanteesta. Ne vaativat maata kunnioittamaan ihmisten perusoikeuksia.
Järjestöt tukevat journalistien maailmanliitto IFJ:n kampanjaa Turkin sananvapauden puolesta. Hallitus on sulkenut 130 tiedotusvälinettä, kustantamoa sekä uutistoimistoa. Yli 60 journalistia on pidätetty ja satoja ammattiliiton lehdistökortteja on peruutettu.
Julkisen sektorin työntekijöiltä vaaditaan nyt tarkka selvitys itsestään, kertoo Arbetet-lehti. Kaikkien on kerrottava oma, puolisonsa ja lapsiensa jäsenyydet ammattiliitoissa ja muissa järjestöissä.
Heidän on listattava, mitä luetelluista lehdistä he tilaavat. Lomakkeissa kysytään myös, onko työntekijällä tai hänen työtovereillaan tili Bank Asyassa, jota hallitus pitää gülenistien tukijana. Samoin on selvitettävä tekemänsä ulkomaanmatkat ja sosiaalisen median tilit. Lomakkeella työntekijä antaa viranomaisille luvan tutkia nämä tilit.
Työtoverien gülenistiset sympatiat on myös ilmiannettava lomakkeella. Ellei lomaketta täytä vaaditulla tavalla, seurauksena voi olla työpaikan menetys.
Heikki Jokinen, vapaa toimittaja