Turkissa 22 ay-aktiivin pidätys jatkuu yhä

18.06.2009 12:13
SAK
Turkkilaisia mellakkapoliiseja. Kuva: ITUC

Turkissa julkisen sektorin työntekijöiden ay-federaation KESKin 22 johtohenkilöä ja jäsentä on ollut pidätettynä jo useita viikkoja. Heistä 14 on ollut pidätettynä toukokuun lopulta asti, jolloin poliisi hyökkäsi KESKin keskustoimistoon Ankarassa ja aluetoimistoihin Istanbulissa, Izmirissä, Vanissa ja Manisassa.

Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC lähetti maanantaina Turkin pääministerille Recep Tayyip Erdoganille kirjeen, jossa järjestö vaatii Turkin viranomaisia välittömästi vapauttamaan ay-aktiivit. ITUCin mukaan pidätettyjen elinolot ovat surkeat. Järjestö varoittaa, että olosuhteet vaarantavat erityisesti KESKiin kuuluvan opettajien ammattiliiton entisen naistyön sihteerin Elif Akgül Atesin terveyden.

Pidätykset eivät luo asiallisia puitteita 15. elokuussa alkaville julkisen sektorin työehtoneuvotteluille, ITUC huomauttaa kirjeessään Erdoganille. ITUC on tyytymätön myös siihen, että Turkin viranomaiset kutsuvat näitä neuvotteluja "kollektiiviseksi neuvonpidoksi". Maailmanjärjestö toteaa, että se loukkaa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimusta 98, jonka Turkki ratifioi jo vuonna 1952.

"Nyt näyttääkin siltä, että hallituksenne painostaa ammattiliittoja heikentääkseen niiden neuvotteluasemia", ITUC toteaa.

"Se loukkaa järjestäytymisvapautta koskevaa (ILO:n) sopimusta 87 ja kollektiivisia työehtoneuvotteluja koskevaa sopimusta 98 paljastaen siten hallituksenne asenteen Turkin julkisen sektorin työntekijöitä ja heidän etujaan kohtaan." ITUC pitää hallituksen menettelyä täysin tuomittavana.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.