Tupot tuoneet ostovoimaa ja parantaneet työllisyyttä
Suomessa on eletty vuoden 1995 jälkeen yhtä vuotta lukuunottamatta tupojen aikaa. SAK:n vastaava ekonomisti Ismo Luimula sanoo, että viime vuosikymmenen hyvä talous- ja työllisyyskehitys on ollut suurelta osin onnistuneen työmarkkinapolitiikan ansiota. Sen myönteiset vaikutukset ovat heijastuneet yritysten kilpailukykyyn ja palkansaajien ostovoimaan.
Laman jälkeen Suomeen on syntynyt 300 000 uutta työpaikkaa. Työllisyyden paranemisen ja taloudellisen vakauden ansiosta palkansaajien ostovoima on kasvanut kolmen viimeisen tupokauden aikana 4-5 prosentin vuosivauhtia.
Ismo Luimulan mukaan talouden globalisaatio korostaa kattavan tulopoliittisen ratkaisun tarvetta. Laaja-alaisella sopimuksella voidaan parhaiten turvata palkansaajien ostovoiman kasvu ja yritysten kilpailukyky.
– Palkkahajonta ja sitä seuraava palkkakilpailu ja hintojen nousu toisivat talouteen epävakautta, Luimula varoittaa.
SAK:n lähtökohtana tuloneuvotteluissa on ollut palkansaajien ostovoiman tasainen kasvu. Ratkaisevia eivät ole olleet mahdollisimman suuret nimelliset palkankorotukset, vaan se, mitä työntekijä palkallaan saa. Palkansaajien ostovoima on voimassa olevan tupon aikana noussut enemmän kuin sopimusta solmittaessa ennakoitiin. Palkansaajien ostovoima kasvoi vuonna 2003 noin 3,5 prosenttia. Tänä vuonna ostovoiman arvioidaan lisääntyvän lähes neljällä prosentilla. Ismo Luimulan mukaan tähän on vaikuttanut ennen kaikkea ennakoitua hitaampi inflaatio, minkä taustalla on korkotason lasku, euron vahvistuminen suhteessa dollariin ja alkoholiverojen lasku tänä vuonna. Lisäksi tuloverotusta alennettiin myös vuonna 2003.
Tupojen yhteydessä on viime vuosina toteutettu tuloveronkevennyksiä, jotka ovat tukeneet palkansaajien ostovoiman kasvua ja työllisyyttä. Ismo Luimulan mukaan ne ovat olleet myös suhdannepoliittisesti perusteltuja.
– Maltillinen, keski- ja pienipalkkaisiin painottuva ja työllisyyttä tukeva tuloverojen keventäminen on edelleen tarpeen, vaikka veronkevennysten liikkumavara on aiemmasta kaventunut, Luimula sanoo.
Voimassa oleva vuodet 2003 ja 2004 kattava tuposopimus päättyy 15.2.2005. Työmarkkinajärjestöt sopivat alkuviikolla käynnistävänsä selvitykset kattavan tuloratkaisun edellytyksistä.
Työmarkkinajärjestöjen yhteinen kannanotto tuloratkaisun edellytysten selvittämisestä
Tilastot palkansaajien nimellisansioiden, reaaliansioiden ja ostovoiman kehityksestä 1994-2003. (pdf).