Tuottavuus syntyy työpaikoilla yhteisesti sopimalla

Tuottavuuden kehittäminen on paikallista sopimista parhaimmillaan, tähdentää SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila. Se lisää luottamusta ja vahvistaa eri osapuolten välistä yhteistyötä.
15.03.2016 10:43
SAK
SAK:n kehittämispäällikkö Juha Antila.

– Suurin osa työpaikoista voisi nostaa tuottavuuttaan nopeastikin pienillä, mutta vaikutukseltaan suurilla toimilla. Näistä toimista hyötyisivät niin työnantaja kuin työntekijät, Antila huomauttaa.

Esimerkiksi Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin laajan jäsentutkimuksen mukaan 62 prosenttia liiton jäsenistä uskoo, että heidän työpaikkansa voisi parantaa tuottavuutta nopeasti tavalla, josta kaikki hyötyvät.

Tuottavuutta on Antilan mukaan mahdollista nostaa esimerkiksi hyödyntämällä nykyistä enemmän työntekijöiden hiljaista tietoa ja asiantuntijuutta.

– Kumouksellisimmat innovaatiot keksivät usein työpaikan henkilöstö, eivät asiakkaat, konsultit tai tutkimuslaitokset. Esimiesten kannattaa innostaa ja kannustaa työntekijöitä pieniin mutta vaikuttaviin arjen innovaatioihin.

SAK:n kehittämispäällikön Juha Antila muistuttaa, että suomalaiset yritykset tarvitsevat kipeästi uusia innovaatioita, joita muut maat eivät pysty heti kopioimaan.

– Osaamme kyllä kehittää tuotteiden ja palveluiden tuotantoprosesseja, saada koneen jauhamaan tehokkaasti samaa, mutta innovaatioiden tuottamisessa emme ole kovin hyviä. Siinä olemme selvästi muita Pohjoismaita jäljessä.

Kymmenen tapaa nostaa työpaikan tuottavuutta.

 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.