Tuomio alipalkkauksesta vei firman Kööpenhaminan mustalle listalle

Kööpenhamina sulkee pois hankinnoistaan puolalaisten työläisten palkkoja polkeneen rakennusliikkeen. Tanskan työtuomioistuin asetti huhtikuussa Our House -yhtiölle ennätykselliset 2,5 miljoonan euron korvaukset pitkäaikaisen alipalkkauksen vuoksi.
25.06.2014 15:00
SAK
Kööpenhaminan ylipormestari Frank Jensen

Yhtiöllä oli töissä 46 puolalaista rakennustyöläistä, jotkut jo vuodesta 2009. He ovat saaneet sopimukset alittavaa 8–10 euron tuntipalkkaa. Rahat annettiin käteisenä ilman palkkakuittia. Työviikot olivat usein 60-tuntisia eikä ylitöistä maksettu.

Kööpenhaminan ylipormestari Frank Jensen lisäsi yhtiön mustalle listalle. Yhtiö oli toiminut muun muassa kunnan koulun ja päiväkodin rakennustyömaalla.

Jensen sanoo, että tällainen alipalkkaus on sikamaisuutta, jota ei voi sallia.

– Kööpenhaminan kunta on iso rakennuttaja. Meille on tärkeää, että hankkijamme tietävät, että emme hyväksy lainkaan sosiaalista dumbbausta.

Tapahtuneen jälkeen kaupunki varasi 670 000 euroa alipalkkauksen parempaan tarkkailuun. Summalla on tarkoitus kustantaa 430 tarkastuskäyntiä työmaille.

3F-ammattiliiton Kööpenhaminan rakennusalan asiamies Silas Grage sanoo, että asia selvisi, kun kaksi Our House -yhtiön työntekijää otti yhteyttä liittoon.

– Tällaista voi tapahtua, kun käytetään ulkomaista työvoimaa, joka ei tunne sääntöjä. Vaikka he ovat alipalkattuja, saavat he paljon enemmän rahaa kuin kotona. Siksi heillä on harvoin kiinnostusta selvittää asiaa, Grace arvelee.

Yhtiön edustaja Per Bohn pitää tuomiota vääränä. Hän kiistää työviikkojen pituuden ja toteaa, ettei todisteita ole.

– Ei ole mitään tuntikirjanpitoa, jossa olisi alla yhtiön johdon allekirjoitus. On järjetöntä, että liiketoiminnan voi tuhota näin, Bohn sanoo.

Heikki Jokinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.