Tosi-tv toi duunarit televisioon

Vastaus lienee, että ohjelmat ovat sekä totta että tarua. Totta ovat oikeat ihmiset ja oikeat tunteet. Tarua kenties se, että ohjelmiin valitaan kiinnostavimmat kohdat työstä. Arki ei ammattilaisten mielestä aina ole niin hohdokasta kuin miltä tositelevisio näyttää.
22.09.2015 08:00 karhu admin
Tullitarkastaja Isa Kantanen työskentelee Helsinki-Vantaan lentotullissa, jossa on kuvattu Suomen tulli -ohjelmaa

Suomen tulli -ohjelmasta saa yksipuolisemman kuvan kuin mitä työ on lentotullissa.

− Eivät ne koirat sentään kaikkia töitä täällä tee, tuumaa Helsinki-Vantaan lentokentällä lentotullissa työskentelevä tullitarkastaja Isa Kantanen ja lisää, että koirat ovat kuitenkin hyviä työkavereita, joista kaikki pitävät.

Suomen tulli -televisio-ohjelma antaa Isa Kantasen mukaan melko yksipuolisen kuvan tullin töistä. Toki huumekoiran työskentely on kiinnostavaa ja ovathan koirat hellyttäviä, mutta paljon muutakin lentotullissa tehdään.

Helsinki-Vantaan lentotullissa on töissä yhteensä seitsemän koiraa, uutena on rahakoira, nimeltään Massi. Koirien työt kiinnostavat katsojia. Lentotullin koirat antavat joskus virka-apua myös poliisille. Massi haistaa rahan. Kolmansiin maihin menevistä yli 10 000 euron summista käteisrahaa on ilmoitettava tullille.

− Australian tullissa on elintarvikkeita etsivä koira. Sitä selittää se, että elintarvikkeiden vienti Australiaan on tiukasti rajoitettu, tietää Kantanen.

Vain osa töitä näkyy

Tositelevisio-ohjelmassa ei Isa Kantasen mukaan näy juuri ollenkaan millainen määrä paperitöitä joudutaan tekemään, jos koira esimerkiksi on löytänyt huumeita. Siinä istutaan pitkään tietokoneella ja tehdään ilmoituksia ja dokumentointia. Jos mitään ei löydy, siitäkin raportoidaan.

− Mutta toisaalta eiväthän nämä paperityöt ole kovin kiinnostavia. Tavallinen tullitarkastajan arki ei aina ole niin hohdokasta ja hienoa kuin televisiossa näyttää.

Isa Kantanen kertoo, että merkittävä osa työstä on asiakaspalvelua.

− Ohjeistamme, neuvomme, valistamme. Maahantulijat eivät läheskään aina tiedä, ettei esimerkiksi lihaa tai maitotuotteita saa tuoda EU:n ulkopuolelta. Sitäkään ei tiedetä, ettei saa tuoda sellaisia lääkkeitä ilman reseptiä, joihin Suomessa vaaditaan resepti, mutta joita Aasiassa voi ostaa ilman reseptiä. Lääkkeitä kuljetettaessa kannattaakin aina pitää reseptit mukana, Isa Kantanen ohjeistaa.

Yksi kausi olisi riittänyt

Tullitarkastaja Isa Kantanen muistuttaa, että tullin yksi merkittävistä töistä on veronkanto, vaikka sitä ollaan tullilta nyt siirtämässä pois uuden hallitusohjelman mukaan. Hänen mukaansa tulli on kuitenkin niin hiottu organisaatio, ettei sitä kannattaisi pilkkoa. Palvelu vain heikkenisi, jos veronkanto siirrettäisiin pois tullilta.

− Suomen tulli -ohjelmassa ei juuri näy asia, joka ihmisissä herättää eniten tunteita. Auto- ja alkoholiverotuksesta ei saa visuaalisesti yhtä kiehtovaa kuin koirista. Autoverotukseen asiakkaat suhtautuvat tunteella eikä paljoa vähemmälle tunnepuolella jää alkoholiverotuskaan, Isa Kantanen muistuttaa.

Tullissa tehdään töitä kaikkialla Suomessa ulkomaankaupan liikenne- ja tavaravirroissa. Tällä työllä on merkittävää hyötyä koko yhteiskunnalle.

− Tulli valvoo matkustajien lisäksi tuoteturvallisuutta. Usein laboratoriossa havaitaan, ettei kaikki ole sitä, mitä niiden kerrotaan olevan.

Isa Kantaselle Suomen tulli -ohjelma on siitäkin tuttu, että sitä on kuvattu hänen työpaikallaan. Isa ei esiinny ohjelmassa, mutta on joskus vilahtanut kuvassa.

Isa Kantasen mukaan ensimmäinen tuotantokausi olisi riittänyt. Se tuntui kiinnostavimmalta ja siinä hänen mukaansa tullin työtkin tulivat aika hyvin esille. Myöhemmät kaudet toistavat itseään. Alkukesästä loppuivat viimeiset kuvaukset lentotullissa ja jatkoa on luvassa vielä ainakin yhden kauden verran.

Aino Pietarinen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.