Todellisuuden tutkimuskeskus esittää: Uustyöläisyys

Palkkatyöhön perustuva yhteiskunta on tiensä päässä, väittää panda-hahmoinen ohjaaja Janne Saarakkala Todellisuuden tutkimuskeskus TTK:sta. Saarakkalalla itsellään on kokemusta luovan työn markkinoista jo kolmen vuosikymmenen ajan.
15.06.2016 09:35
SAK

– Onko niin, että teidän liittojen jäsenillä on kaikilla työpaikat, työajat, lomarahat, lomat, vähä vähältä nouseva palkka ja lopulta eläke? Ihan mieletöntä. Tää on niin 1990-lukua, Saarakkala naurattaa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n edustajakokoukseen osallistuvia.
Hän esittelee tulevaisuuden työn tekijän eli uustyöläisen. Saarakkalan mukaan jatkuvasti kasvava uustyöläisten joukko ei nauti vakituisen työpaikan eduista, kuten kuukausipalkasta, lomarahoista eikä eläkkeestä.

Esityksen toinen näyttelijä, ilmaisutaiteen ohjaajaksi valmistunut Louna-Tuuli Luukka esitellään tulojensa perusteella köyhäksi. Vaikka hän tekee keskimäärin 40 tuntia töitä viikossa myyjän töistä teatteriohjauksiin, hän saa palkkaa vain osasta työtunneistaan.

Saarakkala herättelee miettimään, mikä liiton rooli on ”uustyöläisten” työmarkkina-aseman turvaamisessa. Todellisuuden tutkimuskeskuksella ei ole antaa vastauksia, mutta se haastaa ajattelemaan tulevaisuuden työtä ja ay-liikkeen toimintaa uudella tavalla.

Saarakkala ja Luukka kuuluvat Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto Temen jäsenliittoihin. Teme puolestaan on SAK:n jäsenjärjestö vuodesta 2007.

Voit katsoa esityksen klikkaamalla pääkuvaa tai SAK:n Youtube-kanavalta.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.