Tilaajavastuun uudistus jäi puolitiehen

SAK yhtyy tilaajavastuulain uudistusta koskevaan kritiikkiin. Hallituksen esitys ei puutu riittävän tehokkaasti harmaaseen talouteen eikä estä ulkomaalaisten työntekijöiden palkkojen polkemista.
21.10.2014 08:52
SAK
SAK:n ekonimisti Erkki Laukkanen

Ennen kuin yritys tilaa toiselta yritykseltä työtä, sen tulee varmistaa, että kumppanit hoitavat tietyt yhteiskunnalliset velvoitteensa. SAK:n ekonomisti Erkki Laukkanen huomauttaa, että hallituksen esitys keskittyy aikaan ennen sopimuksen tekemistä. Se ei poista työnteon aikana ilmeneviä ongelmia.

- Alihankkijalla voi olla ennen sopimuksen tekemistä asiat kunnossa, mutta kun työtä aletaan tehdä, verot ja palkat jätetään maksamatta ja vakuutukset ottamatta, Laukkanen kuvailee.

Laukkanen muistuttaa, että jättämällä velvoitteensa maksamatta alihankkija voi tehdä muita halvemman tarjouksen ja tilaaja ostaa työn halvemmalla. Kärsijöinä ovat veroja menettävä yhteiskunta ja palkkatuloja menettävä työntekijä.

- Tilaajan vastuuta tulisi laajentaa ketjuvastuuksi siten, että tilaaja vastaa alihankkijan kanssa yhteisvastuullisesti koko alihankintaketjun työntekijöiden lakisääteisistä maksuista.

Tilaajavastuulain muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.