Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Tilaajavastuulaki saatava nope…

Uutinen

Tilaajavastuulaki saatava nopeasti työpaikkojen hyötykäyttöön

Lauri Lyly

– Hallituksen lakiesitys tilaajan vastuusta on merkittävä askel kohti reilumpia työelämän pelisääntöjä. Uudesta laista hyötyvät kaikki osapuolet: työntekijät saavat oikean palkan, rehelliset työnantajat reilut kilpailuedellytykset ja yhteiskunta asianmukaiset vero- ja sosiaaliturvamaksut, sanoo SAK:n edunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly.

Tilaajan vastuuta koskevan lakiesityksen mukaan työn tilaajan tai teettäjän on selvitettävä, että alihankkija tai vuokrayritys on hoitanut ja hoitaa työsuhteisiin liittyvät velvoitteensa. Lylyn mukaan tämä selvitysvelvollisuus asettaa työn tilaajan tai teettäjän selkeään osavastuuseen reilujen pelisääntöjen ylläpitämisestä.

Laki parantaa myös luottamushenkilöiden mahdollisuuksia saada tietoja ulkopuolisen työvoiman työehdoista, työvoiman määristä ja työskentelystä.

Lain valvonnassa ja sanktioiden asettamisessa avainasema on työsuojelupiireillä. Niille on nyt varattu 12 uutta virkaa. Lauri Lyly pitää uusia virkoja erittäin myönteisenä asiana.

– Valtiovalta on toiminut ripeästi ja osoittaa näin konkreettisesti, että valtionkin etujen mukaista on, että asiat hoituvat työelämässä lakien ja sopimusten mukaisesti, Lyly toteaa.

Tilaajan vastuun kasvattaminen oli yksi SAK:n kärkitavoitteista viime tupo-kierroksella. Lakia valmisteltiin kolmikantaisessa Ulteva 2 -työryhmässä, joka teki esityksen tilaajavastuulaista yksimielisesti. Hallituksen on määrä antaa lakiesitys eduskunnalle huomenna perjantaina.

– Laki pitäisi saada mahdollisimman nopeasti työpaikkojen hyötykäyttöön. Toivon eduskunnan käsittelevän ja hyväksyvän hallituksen lakiesityksen mahdollisimman nopealla aikataululla, Lyly sanoo.

Työministeriön tiedote: Lakiesitys tilaajan vastuusta eduskunnalle (työministeriö 7.9.2006)

Lue myös

SAK:n Lauri Lyly: Tilaajavastuulaki edistää työelämän reiluja pelisääntöjä (SAK:n tiedote 10.3.2006)

Lisätietoja

Johtaja Lauri Lyly, puh. 050 68 293