Tiedon puute pulmana työpaikoilla

Informaatiotulvassa selkeän ja helposti omaksuttavan työsuojelutiedon tarve on kasvanut, sanoo Sari Majuri. Hän on edustanut SAK:ta alueellisessa työsuojelulautakunnassa vuodesta 1998.
17.02.2015 07:58 karhu admin
Sari Majuri tuntee työsuojelun kiemurat.

Majuri on aiemmin toiminut pääluottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna, joten työsuojelutoiminta on hänelle tuttua myös ruohojuuritasolta.

Majurin mukaan yllättävän monella työpaikalla pulmana on tietämättömyys työnantajan ja työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista.

– Erityisesti pienyrittäjät kaipaavat ohjeistusta ja helposti avautuvaa materiaalia, jossa kerrotaan, miten työsuojelu on työpaikalla järjestettävä.

Majuri kokee voivansa vaikuttaa työsuojelulautakunnassa siihen, minne työsuojelutarkastukset kohdennetaan. Lautakunnassa voi myös seurata kattavasti eri alojen työsuojelun tilannetta ja kehitystrendejä.

Majurin mukaan työsuojelussa näkyvät aiempaa voimakkaammin työn kuormittavuuteen ja epätyypillisten työsuhteiden käyttöön liittyvät ongelmat. Taustalta löytyvät niukentuneet henkilöstöresurssit, kiristynyt työtahti ja muun muassa vuokratyöntekijöiden käytön yleistyminen.

Majuria hämmästyttää se, että sellaisistakin perusasioista kuin työvuorojen suunnittelusta, työaikakirjanpidosta ja työtodistuksen kirjoittamisesta on vuodesta toiseen epäselvyyttä.

– Aika outoa, että tällaisten perusasioiden kuntoon saamiseen tarvitaan edelleen työsuojeluviranomaisten apua.

Sari Majuri korostaa, että työsuojelu on mitä suurimmassa määrin yhteistyötä ja asia josta kaikki hyötyvät.

– Minun viestini työpaikoille on, että työsuojelutarkastuksia ei pidä pelätä. Tarkastuksissa löydetyt puutteet voidaan korjata ja siitä hyötyvät niin työnantaja kuin työntekijät.

Yhteistyö on lähtökohtana myös työsuojelulautakunnan työskentelyssä.

– Yhteinen tahtotilamme on, että työsuojelu on työpaikoilla kunnossa. Sen eteen teemme työtä.

Pirjo Pajunen

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.