Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset "Terve duunarimies on kat…

Uutinen

"Terve duunarimies on katoava luonnonvara"

Haalarit naulassa. Kuva: Ville Juurikkala

Työelämän rakenteet ovat yksi syy siihen, että Suomessa asuu paljon yksinäisiä ikääntyneitä naisia, sanoi SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm tasa-arvopäivillä Jyväskylässä. Suomalaisten naisten elinajanodote on 83, miesten 76 vuotta.

Miehet ovat yliedustettuina aloilla, joilla lomautukset, työtapaturmat ja sairastuvuus ovat yleisimpiä. Talouden rakennemuutokset osuvat työläismiehiin kovemmin kuin naisvaltaisilla aloilla työskenteleviin.

– Töiden jakautuminen miesten ja naisten töihin johtaa palkkojen, riskien ja onnettomuuksien epätasaiseen jakautumiseen. Suomalaisten miesten työturvallisuuden ja -terveyden surkeus on suuri vaiettu ongelma, Bergholm sanoi.

Bergholmin mukaan vähän koulutetun miehen varhainen kuolema ei ole vain yksilön, vaan yhteiskunnan ongelma. – Monen vaimon kohtalona on toimia ensin puolikuntoisen miehen omaishoitajana ja sitten viettää viimeiset vuotensa leskenä. Terve duunarimies tuntuu olevan katoava luonnonvara.

Työolojen, työaikojen ja työkulttuurien muutos vaati päättäväistä toimintaa ammattiyhdistysliikkeeltä, työnantajilta, valtiovallalta ja miehiltä itseltään.

– Riskinotto töissä tai vapaa-ajalla ei ole yksityisasia. Poikaa, veljeä, puolisoa ja isää jää moni kaipaamaan, Bergholm muistuttaa.

Terveyserot kasvussa

Työikäisten terveyserot ovat kasvaneet ja työtapaturmat lisääntyvät edelleen, SAK:n kehittämispäällikkö Marja Erkkilä totesi.

35-vuotiaan duunarimiehen elinajanodote on ylempään toimihenkilöön verrattuna kuusi vuotta alempi. Sukupuolten välinen epätasa-arvo on vielä räikeämpi: työtapaturmista ja ammattitaudeista kärsivistä 70 prosenttia on miehiä.

– Työnantajalla on vastuu työpaikan terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Terveyttä edistävät toimet on aloitettava niistä työntekijäammateista, joissa riskitekijät ovat suurimmat, Erkkilä korosti.