Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Täystyöllisyys on Ruotsin LO:n…

Karl-Petter Thorwaldsson, Tobias Baudin, Ingela Edlund ja Torbjörn Johansson

Uutinen

Täystyöllisyys on Ruotsin LO:n uuden johdon tärkein tavoite

Ruotsissa ammatillisen keskusjärjestön LO:n uusi johtonelikko nimeää järjestön tärkeimmäksi tavoitteeksi työttömyyden vähentämisen.

– Päämääränä on täystyöllisyys, puheenjohtaja Karl-Petter Thorwaldsson täsmentää. Paljon painoa tullaan asettamaan nuorisotyöttömyyden voittamiseksi.

Thorwaldsson korostaa, että ay-liikkeen on uskottava muutoksen mahdollisuuteen. 1990-luvun talouskriisi horjutti ay-liikkeen itseluottamusta, hän arvostelee. Thorwaldssonin mukaan lukuisat jäsenet ovat pettyneitä siihen, etteivät ay-järjestöt ole tehneet enempää työllisyyden hyväksi. LO:n johto haluaa pureutua työllisyysongelmaan vuoropuhelussa hallituksen kanssa.

Toinen varapuheenjohtaja Ingela Edlund tuo esille eräinä keskeisinä keinoina investoinnit perusrakenteisiin ja uusien asuntojen rakentamiseen.

– Ruotsissa moni kärsii yhä asuntopulasta ja työmatkat on voitava tehdä sujuvasti, hän muistuttaa.

Myös Ruotsin LO vastustaa nuorten palkka-alea

LO vahvisti sunnuntaina päättyneessä edustajakokouksessaan kielteisen kantansa ehdotuksiin, joiden mukaan nuorille voitaisiin maksaa työehtosopimusten vähimmäistason selvästi alittavia palkkoja. Sitä ovat ehdottaneet työnantajapuolen ja eräiden porvarillisten puolueiden edustajat.

– Palkkojen tulee olla asiallisia ja niillä on voitava elää, uusi sopimussihteeri Torbjörn Johansson painottaa.