Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Tasa-arvon toteutuminen lähtee…

Uutinen

Tasa-arvon toteutuminen lähtee työpaikoilta

Mosaiikki

Työmarkkinakeskusjärjestöt AKAVA, SAK, STTK, EK, KT, KiSV, VTML

Työpaikkojen tarpeista lähtevä tasa-arvotyö hyödyttää kaikkia osapuolia, toteavat työmarkkinakeskusjärjestöt Mosaiikki-hankkeen päättyessä. Tasa-arvoasioiden huomioonottaminen monipuolisesti ja yhtenä henkilöstön kehittämisen osa-alueena vaikuttaa henkilöstön työhyvinvointiin ja tuloksellisuuteen. Tämä heijastuu myös yhteistyöhön ja työyhteisön houkuttelevuuteen työpaikkana sekä organisaation menestymiseen. Huomion kiinnittäminen tasa-arvoasioihin työpaikalla voi myös vähentää työvoiman vaihtuvuutta ja poissaoloja.

Mosaiikki-hankkeessa tasa-arvo ymmärrettiin laajasti – sukupuolen lisäksi tarkasteltiin mm. ikään ja etniseen alkuperään liittyviä kysymyksiä. Mosaiikissa onkin puhuttu työelämän moninaisuudesta ja sen hyödyntämisestä moninaisuusjohtamisen ja -osaamisen avulla. Moninaisuusjohtamisella hankkeessa tarkoitettiin erilaisten ihmisten osaamisen arvostamista ja taitoa ottaa erilainen osaaminen työyhteisön käyttöön.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen mielestä moninaisuuden hyödyntäminen työpaikoilla on yksi tulevaisuuden haasteita myös Suomessa. Työvoima monipuolistuu edelleen, esimerkiksi maahanmuuttajien ja ikääntyneiden määrän lisääntyessä. Useissa maissa työpaikkojen moninaisuuskysymykset ovat olleet jo pitkään esillä.

Mosaiikki-hanke opetti, että tasa-arvotyö työpaikalla edellyttää yhteistyötä, avoimuutta ja luottamusta. Lisäksi niin työnantajilla kuin työntekijöilläkin olisi oltava tietty perusymmärrys siitä, miten tasa-arvo liittyy oman työpaikan arkisiin kysymyksiin. Tätä voisi edesauttaa työyhteisön yhteinen oppiminen tasa-arvokysymyksissä. Mosaiikki-hanke osoitti osaltaan, että työpaikkojen erilaiset kehittämishankkeet vaativat pitkäjänteistä työtä ja ovat haasteellisia toteuttaa jatkuvassa työelämän muutoksessa. Muuttuva toimintaympäristö voi myös edellyttää kulttuurimuutosta esimerkiksi tasa-arvo- ja moninaisuuskysymyksissä.

Työmarkkinakeskusjärjestöt toivovat, että Mosaiikki-hanke osaltaan lisää kiinnostusta ja antaa ideoita tasa-arvoasioiden käsittelyyn työpaikoilla. Järjestöt uskovat, että hanke tuo myös uusia näkökulmia henkilöstön ja työyhteisön kehittämiseen sekä tuloksellisuuteen.

Lisätietoja:
– Tasa-arvosihteeri Marja Erkkilä, SAK, puh. 040 7312 389
– Tutkimusasiamies Riitta Martiskainen, STTK, puh. 0400 816 788
– Lakimies Jaana Meklin, AKAVA, puh. 0400 741 686
– Asiantuntija Minna Etu-Seppälä, EK, puh. 040 778 0182
– Työmarkkinatutkija Anne Hotti, Kunnallinen työmarkkinalaitos, puh. 050 527 1092
– Neuvotteleva virkamies Sinikka Wuolijoki, Valtion työmarkkinalaitos, puh. 040 8416362

Mosaiikki &#;8211 erilaisuuden etu -verkostohanke ja sitä tukeva Mosaiikki – erilaisuus vahvuudeksi -tutkimus (2001 – 2004) juontavat työmarkkinajärjestöjen tulopoliittisessa sopimuksessa vuosille 1998 – 1999 sovitusta kehittämisohjelmasta. Hanketta ovat rahoittaneet Tykes, Työsuojelurahasto, Psykosoft Oy ja työmarkkinakeskusjärjestöt.

Lisätietoja Mosaiikkihankkeesta ja –tutkimuksesta:
www.mosaiikki.org
– Toimitusjohtaja, PsT Annaliisa Visti, Psykosoft Oy, puh. (014) 3110 272, 0400 648 272