Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Talotekniikka-alalla lakonuhka

Uutinen

Talotekniikka-alalla lakonuhka

Talotekniikka-alalla lakonuhka. Kuva: Ville Juurikkala.

Talotekniikka-alan työehtosopimusneuvottelut keskeytyivät aamulla. Sähköliitto ja Rakennusliitto ilmoittivat tänään valtakunnansovittelijalle talotekniikka-alan työtaistelu-uhasta. Toteutuessaan työtaistelu alkaisi torstaina 7.3. Se koskisi kaikkia Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten alueilla talotekniikka-alan työehtosopimuksella tehtäviä sähkötöitä sekä putki- ja ja putkierityskohteiden töitä. Lakon piiriin kuuluisi lisäksi useita muita kohteita eri puolilta maata. Yhteensä lakon piiriin kuuluisi noin 2 500 sähköasentajaa ja 900 putkiasentajaa ja -eristäjää.

Valtakunnansovittelija Juhani Salonius on kutsunut sopimusosapuolet ensimmäiseen tapaamiseen torstaina 21.2. klo 14.

Sähköliiton puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan neuvotteluosapuolten erimielisyydet koskevat perustuntipalkkoja, yleiskorotusta, urakkamääräysten nykyaikaistamista, ateriakorvausta, luottamusmiesten asemaa ja työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttöä. Ongelmia neuvotteluissa aiheuttivat hänen mukaansa myös työnantajapuolen heikennysesitykset sekä halu maksattaa sähkö- ja putkipuolen sopimusmääräysten yhtenäistäminen työntekijöillä.

Rakennusliitto vaatii työnantajapuolta toteuttamaan putki- ja putkieristysalan työntekijöiden sekä toisaalta sähköasennusalan työntekijöiden taulukkopalkkojen yhdistämisen, josta sovittiin jo joulukuussa 1997, kun talotekniikka-alan työehtosopimuksesta ensimmäisen kerran syntyi ratkaisu. Liiton mukaan työnantajapuoli on lisäksi esittänyt sellaisia heikennyksiä voimassa olleeseen talotekniikka-alan työehtosopimukseen, joihin Rakennusliitto ei voi suostua.

Talotekniikka-alan sopimus päättyi tammikuun lopussa ja se on sopimuksettomassa tilassa. Alalla on ylityökielto. Sopimuksen piirissä on 10 500 Sähköliittoon kuuluvaa sähköalan ammattilaista ja 4 500 Rakennusliittoon kuuluvaa putki- ja eristyspuolen ammattilaista.

Lisätietoja talotekniikka-alan työehtosopimusneuvotteluista löytyy Sähköliiton Internet-palvelusta ja Rakennusliiton Internet-palvelusta.