Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Taantuma kaksinkertaisti irtis…

Uutinen

Taantuma kaksinkertaisti irtisanomiset

Irtisanomiset ja yt-neuvottelut lisääntyivät merkittävästi.

Vuonna 2009 irtisanottujen työntekijöiden määrä kaksinkertaistui ja yt-neuvottelujen piirissä olevien kolminkertaistui. Tiedot perustuvat SAK:n keräämiin pörssitiedotteisiin ja muihin julkisiin lähteisiin.

Irtisanottuja oli koko vuonna hieman vajaa 20 000, kun vuonna 2008 luku oli 9 500. Pelkästään pörssiyhtiöistä irtisanottiin viime vuonna 8 000 työntekijää.

Yt-neuvottelujen piirissä oli 195 000 työntekijää, kun edellisenä vuonna määrä oli 65 000. Yt-neuvottelujen vähennystarve nousi noin 28 000 työntekijään, mikä oli yli 11000 enemmän kuin edellisenä vuonna.

Marras-joulukuusssa alkaneet yt-neuvottelut koskivat huomattavasti harvempia työntekijöitä kuin taantuman puhjetessa vuotta aiemmin. Vuoden 2008 lopussa yhteistoimintaneuvotteluja käytiin 37 000 työntekijän osalta, vuoden 2009 lopussa 13 500:n. Irtisanomisten määrä pysyi kuitenkin suurena myös loppuvuodesta 2009.

– Toistaiseksi työllisyystilanne ei osoita parantumisen merkkejä, vaan työllisyys todennäköisesti heikkenee kevään aikana edelleen, SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Janne Metsämäki toteaa.

– Epävarmuus työpaikoilla ja yrityksissä jatkuu. Sen vuoksi on tärkeää, ettei talouden elvytystä lopeteta ennenaikaisesti.

SAK:n mukaan elvytystoimia on suunnattava erityisesti uusien kasvuedellytysten luomiseen sekä työvoimapolitiikkaan. Työttömien koulutukseen ja työllistämiseen tarvitaan merkittävästi lisää voimavaroja.

Jonkin verran työttömien ja lomautettujen tilannetta parantavat vuoden vaihteessa voimaantulleet työttömyysturvan parannukset. Työttömien mahdollisuuden omaehtoiseen koulutukseen lisääntyvät, turvan taso nousee ja pätkätyöntekijöiden pääsy ansioturvan piiriin helpottuu.