Täältä tullaan työelämä

Mitä työelämästä ajattelevat työuransa kynnyksellä olevat nuoret? He ovat optimistisia. Nuorilta löytyy halua vaikuttaa työhönsä ja luottamusta siihen, että oma paikka löytyy.
17.04.2012 11:00 karhu admin
Täältä tullaan, työelämä!

Samu Keskitalo Turun ammatti-instituutin Juhannuskukkulan koulu, opiskelee prosessiteollisuutta

– Ala tuli ”puskista”. Luin ammatinvalintakirjaa ja kaikista koulutusaloista kemianalan prosessin hoitaminen tuntui kiinnostavalta. Töitä löytyy varmasti lääkefirmoista, rehuteollisuudesta ja öljynjalostusteollisuudesta. Työ on suurissa teollisuuslaitoksissa prosessien valvontaa ja ohjausta, Samu kertoo.

– Harjoittelupaikasta PCAS Finlandilta on hyvät muistot. Siinä vuorossa, mihin päädyin, otettiin hyvin vastaan ja autettiin toisia. Omat hommat jätettiin hetkeksi, jos toinen tarvitsi apua. Viihdyin hyvin.

– Luotan että töitä löytyy. Työn saaminen riippuu varmaan siitä, miten työharjoittelussa saa tuotua itsensä esiin.

– Liiton edustaja löytyy työpaikalta. Häneen voi ottaa yhteyttä, jos tarvitsee apua. Ja Rekry-messuilta tarttui käteen myös kesäduunipuhelimen numero.

Paavo Vuoristo opiskeli ensin ylioppilaaksi ja jatkoi siitä opiskelemaan painoviestintää

– Työ, jossa itse pääsee tekemään käsin, tuntuu omalta. Painoala on koko ajan muutoksen kourissa. Tuntuu, että yrityksissäkään ei osata sanoa, kuinka paljon työntekijöitä tarvitaan.

– Taloissa on paljon ”vanhan liiton miehiä”, jotka ovat tottuneet painamaan yhtä nappia neljäkymmentä vuotta. Ehkä alalla olisi kysyntää myös uusille tulokkaille, joiden on helpompi omaksua uusia tapoja tehdä asioita. Nuoret osaavat tietokoneen käyttöä, jota monet alalla tuntuvat välttelevän viimeiseen asti.

– Kesätöitä on jo tiedossa. Työn pysyvyys on se juttu. Kun se on kunnossa, voi keskittää voimavarat johonkin muuhun, esimerkiksi harrastuksiin.

Kalle Välilä sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija

– Se tuntui omalta, kun tutustumiskäynnillä tehtiin pari harjoitustyötä. Ala vaikutti mielenkiintoiselta eikä innostus ole laantunut. Valmistun nyt toukokuun lopulla.

– Vahvasähköpuolella on hyvin töitä. Pitäisi päästä töihin vielä ennen vuoden kuluttua alkavaa armeijaa.

– Ehkä sitä pystyy vaikuttamaan työhönsä itse positiivisella asenteella. Harjoitteluissa työelämästä on jäänyt tosi hyvä kuva, työntekijät olivat hyviä kavereita keskenään. Odotan haasteita ja onnistumisia. Että kun näkee pintavedetyn kaapelin, ei tarvitse hävetä työtään.

– Se, mitä työelämässä voisi ehkä pelätä, on kiire. Sähkötöillä on usein kiireinen aikataulu. Mutta pidennetään vähän päivää, niin saadaan asiat kuntoon.

Santeri Savonen opiskelee sekä sähkö- että ICT-asentajaksi

– Sähköalalla on tarjolla töitä, kun kiinteistöjä rakennetaan ja verkkoja tehdään.

– Sähköisku tietenkin on asia, jota pitää varoa. Jos jokin pelottaisi, niin se. Työelämän nurjat puolet ovat tulleet tutuksi, kun läpipiirissä on kokemusta palkan hakemisesta Palkkaturvan kautta.

– Sähköalan tunnen omakseni, haluan kokeilla muutakin.

– Viime kesänä olin vanhainkodissa piristämässä vanhuksia ja jopa syötin heitä. Se oli liikuttavaa, he oikein itkivät, kun läksin pois.

– Aika harva minun tutuistani on vielä oman alan hommissa. Kerätään työkokemusta elämää varten ennen sitä 40 vuoden sessiota samassa työssä. Mitähän tulevat työnantajat ajattelevat, onko kokeilunhalu etu vai haitta.

– Kesätöitä en ole vielä hakenut, mutta ajatuksissa se on ollut.

Sami Siik opiskelee elintarvikealaa Turun Ammatti-instituutissa Aninkaisten koulussa ja valmistuu leipuri-kondiittoriksi

Sami Siik ja Katri Toivonen. Kuva: Robert Seger– Harjoittelupaikoissa on eroja. On ollut helppoa mennä töihin sinne, missä on otettu hyvin vastaan.

– Vastuuta annetaan sitä mukaa, kun on oppinut tekemään.

– Ainakin omalla kohdalla uskon työllistyväni. Jo nyt on viikonlopputöitä ja kesäksikin on tarjottu töitä. Ja pienten kahviloiden määrä vain lisääntyy.

– Nykyään on niin paljon mahdollisuuksia, voi mennä kouluun tai erilaisiin töihin. Kyllä jotain löytyy.

Katri Toivonen valmistuu kohta leipuri-kondiittoriksi Turun Ammatti-instituutista

– Isoissa teollisissa leipomoissa harjoittelija on helposti pellinpesijä ja siivoaja. Mitä pienempi paikka, sitä enemmän on voinut oppia.

– Pienemmät paikat ovat inhimillisempiä.

– Minulle löytyi työssäoppimispaikasta myös viikonlopputöitä.

Sini Silvàn

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.