Syrjintää epäilevä työntekijä voi ottaa yhteyttä myös yhdenvertaisuusvaltuutettuun
Kesäkuun alussa voimaan tulleen lakimuutoksen perusteella työntekijä voi jatkossa ottaa yhteyttä työsuojeluviranomaisen lisäksi yhdenvertaisuusvaltuutettuun, jos hän epäilee työpaikallaan tapahtuvan syrjintää.
SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto on tyytyväinen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivallan laajentamiseen.
– Yhdenvertaisuusvaltuutettu on erityisviranomaisena perehtynyt laajasti yhdenvertaisuuden edistämiseen sekä syrjintään puuttumiseen ja sen ehkäisemiseen. Toivottavasti samalla aluehallintovirastojen työsuojeluviranomaisten työkuorma helpottuu, kun työelämän syrjintätilanteita voidaan käsitellä myös yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa.
Lehto muistuttaa, että syrjintäepäilystä on hyvä ilmoittaa ensin tyopaikan luottamusmiehelle tai työsuojeluvaltuutetulle, jotta asia saadaan mahdollisimman pian ratkaistua ja syrjivät käytännöt poistettua. Apua ja neuvoja voi pyytää myös omasta ammattiliitosta.
Työsuojeluviranomaisen ja yhdenvertaisuusvaltuutetun yhteystiedot löytyvät linkkien takaa. Molempiin voi ottaa yhteyttä puhelimella ja sähköpostilla. Yhdenvertaisuusvaltuutetulla on myös nettilomake, jolla syrjintäepäilystä voi tehdä ilmoituksen.
Työnantaja voi saada viranomaiselta kehotuksen edistää yhdenvertaisuutta
Kesäkuun alussa tuli voimaan muitakin uudistuksia. Työsuojeluviranomainen sai oikeuden antaa työnantajalle kehotus, jos työnantaja laiminlyö velvollisuutensa arvioida ja edistää työpaikan yhdenvertaisuutta. Lisäksi työpaikan yhdenvertaisuussuunnitelmaan on jatkossa sisällytettävä myös yhdenvertaisuuden arvioinnin johtopäätökset.
Anu-Tuija Lehto pitää uudistuksia hyvinä, mutta petrattavaakin jäi.
– Yhdenvertaisuuslain valvontaa pitää tehostaa. Lisäksi tarvitaan niin sanottuja matalan kynnyksen keinoja, joiden avulla syrjinnän uhrit saisivat paremmin ja nopeammin oikeutta. Nykyisin oikeuden saaminen tulee työntekijälle kalliiksi ja se voi kestää vuosia.
SAK esittää myös tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslautakunnan toimivallan laajentamista työelämään. Toimivallan laajentamisen myötä lautakunta voisi tutkia työelämän syrjintätapauksia ja määrätä niistä hyvitystä ilman, että työntekijän tarvitsisi viedä juttua käräjäoikeuteen.
SAK:n syrjinnän ehkäisemistä ja yhdenvertaisuutta koskevat tavoitteet kuluvalle vaalikaudelle löytyvät osoitteesta vaalitavoitteet.fi.