Suomen palkkatasa-arvo junnaa paikallaan

Suomi tulee jälkijunassa naisten ja miesten samapalkkaisuudessa, sanoo SAK:n erikoistutkija ja tasa-arvovastaava Tapio Bergholm. Suomi on Pohjoismaiden välisissä palkkavertailussa viimeisenä, ja myös useissa muissa maissa palkkatasa-arvossa on päästy pidemmälle kuin meillä.
17.02.2015 11:37
SAK

– Joissain EU-maissa naisten työllisyys ei ole yhtä korkealla tasolla kuin meillä, mutta kuitenkin korkealla tasolla, ja tämä palkka-asia on paremmalla tolalla, vertaa Tapio Bergholm.

Hän nostaa esimerkiksi Slovenian ja Iso-Britannian. Näissä maissa naisen euro on 90 senttiä, kun Suomessa se on 80 senttiä.

Naisvaltaisten alojen palkka ei houkuttele

Suomessa yksi syy naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin on sukupuolen mukaan segregoituneet työmarkkinat. Monet alat ovat miesvaltaisia, ja useista muista aloista on tullut naisvaltaisia. Tämä näkyy myös alojen palkkatasossa.

– Naiset ovat lähteneet sellaisille aloille, jotka kasvavat, mutta joiden palkkataso on huonompi kuin vanhoilla miesvaltaisilla aloilla, sanoo Tapio Bergholm.

Huonosti palkatut naisvaltaiset alat miehistyvät hitaasti, kun taas hyväpalkkaiset miesvaltaiset alat vetävät jo jonkin verran naisia puoleensa. Bergholm uskoo, että palkkaeroja kaventamalla voitaisiin myös purkaa segregoituneita työmarkkinoita.

– Palkkaerot johtavat miehet kapeampiin ammatinvalintoihin. Naiset ovat parempia valitsemaan koko paletista, hän selittää.

SAK:n erikoistutkija ja tasa-arvovastaava Tapio Bergholm mietti palkkatasa-arvoa eilen MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa. Keskustelussa kysyttiin, onko naisen euro edelleen 80 senttiä. Ohjelmassa pohdittiin myös, millainen vaikutus perhevapaiden jakamisella on euroon.

Huomenta Suomi -ohjelmassa oli mukana myös EK:n työmarkkina-asiantuntija Eeva Korolainen.
 

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.