Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Suomen kilpailukyky nousemassa…

Uutinen

Suomen kilpailukyky nousemassa huippulukemiin

Olli Koski

SAK on huolestunut ostovoimasta

Suomen teollisuuden hintakilpailukyky on nousemassa kaikkien aikojen huipputasolle. Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta (Tukuseto) on tarkastellut kilpailukyvyn kehittymistä määräaikaisraportissaan.

– Tehdyt palkkaratkaisut sekä kohoava tuottavuus ovat johtaneet siihen, että Suomen kilpailukyky on noussut nopeasti talouskriisiä edeltäneelle tasolle. Ennusteen mukaan kilpailukyky on edelleen paranemassa korkeimmalle tasolleen yli 20 vuoteen, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.

Suomen talouden elpymistä ja työllisyyden paranemista ei siis näytä uhkaavan ainakaan puutteellinen kilpailukyky.

– Uudelle hallitukselle on nyt annettu hyvät asemat talouskasvun edistämiseen. Luonnollisesti paljon riippuu myös maailmantalouden kehityksestä, toteaa Koski.

Paranevan kilpailukyvyn taustalla ovat maltilliset palkankorotukset, jotka eivät riitä reaalisen palkkatason ylläpitämiseen. Reaalinen ansiotaso alenee kuluvana vuonna vajaan prosentin. Kun huomioidaan myös työpanos, niin kohoavan työllisyyden ansiosta palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima paranee silti 0,6 prosenttia tänä vuonna.

– Ostovoiman, työllisyyden ja kilpailukyvyn näkymiä olisi syytä tarkastella yhteisesti työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kesken syksyn aikana. Talous- ja työmarkkinapolitiikan koordinaatio olisi tarpeen ostovoiman ja työllisyyden kasvun varmistamiseksi, Koski tähdentää.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan koko raportti (pdf) löytyy valtiovarainministeriön verkkosivuilta.