Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Suomea uhkaa massatyöttömyys

Uutinen

Suomea uhkaa massatyöttömyys

SAK:n Koski: Budjettiesitys ei edistä työllisyyttä riittävästi

Olli Koski

Valtion ensi vuoden budjettiin tarvitaan lisää työllistäviä investointeja sekä toimenpideohjelma kuntapalvelujen pelastamiseksi. SAK:n mielestä VM:n esitys budjetiksi ei ole riittävä vastaus maailmantalouden rajuun romahdukseen.

– Yksityisen ja ulkomaisen kysynnän laskiessa vain valtiolla on mahdollisuus huolehtia riittävästä kokonaiskysynnästä. Nyt tätä mahdollisuutta ei käytetä. Suurten linjausten sijaan tyydytään tekemään budjetin sisäisiä siirtoja sekä kiertämään kehyksiä, sanoo SAK:n ekonomisti Olli Koski.

Työttömyys on kasvanut tänä vuonna samaa tahtia kuin 1990-luvun lamassa. Jos silloinen kehitys toistuu, on edessä vielä kolme työttömyyskasvun vuotta ja jopa lähes 300 000 uutta työtöntä. Mikäli kokonaiskysyntää ei saada nousemaan, on puolen miljoonan työttömän uhkakuva mahdollinen.

– Maailmantalouden heikoista myönteisistä merkeistä huolimatta on selvää, että työmarkkinoilla pahin on vielä edessä. Nuorisotyöttömyyden raju kasvu viittaa valitettavasti siihen, että viime laman virheitä ollaan toistamassa, sanoo Koski.

SAK:n mielestä ensi vuoden budjetissa tulee panostaa enemmän nuorten työ- ja koulutusmahdollisuuksiin, aktiiviseen työvoimapolitiikkaan sekä valtion investointeihin. Esitetty 40 miljoonan euron lisäys aktiivitoimenpiteisiin on täysin riittämätön työllisyystilanteen heikentyessä. Tämän lisäksi kunnallisten palvelujen turvaamiseksi tarvitaan oma toimenpideohjelmansa.

– Tällä budjettiesityksellä kunnat ajautuvat todellisuudessa leikkaamaan hyvinvointipalveluja. Ne tuskin voivat auttaa suunnitellusti esimerkiksi rakennusalan elvytyksessä, jos rahaa ei riitä peruspalveluihinkaan, toteaa Koski.

Suurempi elvytys olisi mahdollista rahoittaa osittain verojärjestelmän veropohjia tiivistämällä sekä suuremmalla velanotolla. 1990-luvun kokemukset osoittavat, että velanhoito on joka tapauksessa helpompaa kuin massatyöttömyyden kanssa painiminen. Viime laman jälkeen kesti 18 vuotta ennen kuin työllisten lukumäärä palautui lamaa edeltäneelle tasolleen.

– Näin huonossa taloustilanteessa hallituksen on välttämätöntä arvioida uudelleen veropolitiikkaansa. Jo päätettyjä omaisuus- ja välillisten verojen kevennyksiä pitää kokonaan peruuttaa tai vähintäänkin lykätä, ehdottaa Koski.