Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Suomalaisomistus Sonerassa tur…

Uutinen

Suomalaisomistus Sonerassa turvattava – Verokevennyksiä ei pidä rahoittaa leikkauksilla (13.3.2000)

Hallitus on päättänyt vuosien 2001-2004 menokehyksistä. Ohjelmansa mukaisesti hallitus pitää valtion menot reaalisesti vuoden 1999 tasolla. Harjoitettu tulopolitiikka on osaltaan vaikuttanut siihen, että valtiontalous on ylijäämäinen, työttömyys alenee edelleen ja kuntien talous vahvistuu. Valtion velan lyhentäminen on perusteltua vahvassa noususuhdanteessa.

Vaalikauden budjettiesityksissä ei ole perusteita tehdä lisäleikkauksia julkisiin palveluihin tai palkansaajien sosiaaliturvaan. Hallituksen on turvattava riittävät määrärahat työllisyyden hoitoon, asuntotuotantoon, koulutukseen sekä tulevaisuuden kannalta ratkaisevaan osaamisperustan vahvistamiseen.

Useilla kunnilla on edelleen vakavia vaikeuksia selvitä peruspalveluiden tuottamisesta ja kunnille asetetuista uusista menovelvoitteista. Siksi on myönteistä, että menokehys takaa opetus- ja sosiaalitoimeen käytettävien kuntien valtionapujen tarkistukset täysimääräisesti, vaikkakin myöhennettynä. Tärkeää on myös kuntien harkinnanvaraisen valtionavun nosto. SAK ei hyväksy sitä, että luvattu ansiotulovähennyksen korotuksen hyvittäminen kunnille jätettiin tekemättä. Kuntatalouteen tarvitaan vakautta ja pitkäjänteisyyttä ja siksi valtiovallan on pidettävä antamistaan sitoumuksista kiinni.

Suomella on lähivuosina mahdollisuus tavoitella täystyöllisyyttä, parantaa hyvinvointiyhteiskunnan toimivuutta ja lisäksi alentaa palkansaajien tuloverotusta. SAK torjuu Suomen Pankin esitykset menoleikkauksilla rahoitettavista suurista tuloveronalennuksista. Ehdotus on epäsosiaalinen ja toteutuessaan vaarantaisi hyvinvointiyhteiskuntamme perustan, jolla on kansalaisten vankka tuki.

SAK ehdottaa, että hallitus valmistelee erityisen tulevaisuuspaketin, jolla varmistamme kansantaloutemme kilpailukyvyn ja koko väestön korkean osaamistason myös jatkossa. Valtiovallan on turvattava Sonerassa merkittävä suomalaisomistus ja yhtiön ydinosaamisen sekä toimintojen pysyvyys Suomessa. Myynnistä saatavia varoja on käytettävä velanmaksun ohella maamme tuotannollisen perustan ja infrastruktuurin kehittämiseen.

SAK pitää tärkeänä annettavan kehystiedonannon sisältöä ja seuraa tarkoin sen valmistelua.

Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Matti Viialainen, puh. (09) 7721 323