Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Suomalaiset odottavat monipuol…

Uutinen

Suomalaiset odottavat monipuolista energiaratkaisua

Ydinvoiman kannattajia enemmän kuin vastustajia

Valtaosa suomalaisista (73 %) edellyttää päätöksentekijöiltä monipuolista energiaratkaisua, jossa mitään energiantuotannon vaihtoehtoa ei suljeta pois. Suomen Gallupin tutkimuksen mukaan näin ajattelee enemmistö kaikista väestöryhmistä. Puolueista ainoastaan Vihreiden (27 %) ja Vasemmistoliiton (26 %) kannattajista keskimääräistä useampi olisi valmis sulkemaan joitakin tuotantovaihtoehtoja pois.

Suomen Gallup tutki SAK:n toimeksiannosta kansalaisten käsityksiä energiatuotannosta 7.-11.12.2001. Kyselyyn vastasi yhteensä 1506 15-70-vuotiasta suomalaista eri puolilla maata.

Suomalaiset (83 %) ovat yhtä mieltä siitä, että Suomen pitää säilyttää kohtuullinen omavaraisuus sähköntuotannossa eli kaikissa oloissa yli kaksi kolmasosaa sähköstä on tuotettava kotimaassa. Kolme neljäsosaa (76 %) väestöstä arvioi, että liika riippuvuus Venäjältä tuotavasta energiasta ei ole pitkän päälle Suomen etujen mukaista.

Tutkimuksen mukaan ydinvoimalla on tällä hetkellä enemmän kannattajia kuin vastustajia. Suomalaisista 40 prosenttia on sitä mieltä, että hallituksen olisi esitettävä eduskunnalle uuden ydinvoimalan lupahakemuksen hyväksymistä ja eduskunnan olisi se hyväksyttävä. Kolmannes (33 %) väestöstä vastustaa lupahakemuksen hyväksymistä ja reilu neljännes (28 %) ei osaa ottaa kysymykseen kantaa.

Uuden ydinvoimalan kannalle asettuvat keskimääräistä useammin miehet (55 %), johtavassa asemassa olevat (62 %), maanviljelijät (55 %), ylemmät toimihenkilöt (49 %) sekä Kokoomuksen (75 %), SDP:n (56 %) ja Keskustan (48 %) kannattajat. Keskimääräistä vähemmän ydinvoimaa kannattavat naiset (25 %) ja etenkin Vihreiden (19 %) kannattajat. Lupahakemuksen hylkäämisen kannalle asettuvat keskimääräistä useammin naiset (41 %) ja etenkin Vihreiden (60 %) ja Vasemmistoliiton (48 %) kannattajat.

Palkansaajajärjestöistä uuden ydinvoimalan rakentaminen saa eniten kannatusta STTK:ssa. 49 prosenttia STTK:n jäsenistä on sitä mieltä, että eduskunnan olisi hyväksyttävä lupahakemus. SAK:laista näin ajattelee 40 prosenttia ja akavalaisista 41 prosenttia.

Hinta vaikuttaa

Valtaosa (79 %) suomalaisista on sitä mieltä, että sähkön hinta ei Suomessa ole liian alhainen. Vain kuusi prosenttia väestöstä olisi valmis maksamaan sähköstään nykyistä enemmän.

Sähkön hinta vaikuttaa myös, kun kysytään mielipiteitä energiatuotannon vaihtoehdoista tulevaisuudessa. Eduskunnan hyväksymän kansallisen ilmastostrategian päävaihtoehdothan energiantuotannossa ovat lisäydinvoiman rakentaminen tai maakaasun lisätuonti Venäjältä. Näistä vaihtoehdoista uusi ydinvoimala saa 40 prosentin ja maakaasun lisätuonti 37 prosentin kannatuksen. Jos kuitenkin maakaasun lisätuonti johtaa entistä kalliimpaan sähkön hintaan kuten voidaan ennakoida, nousee ydinvoiman kannatus 48 prosenttiin ja maakaasun kannatus laskee 30 prosenttiin.

Puolet suomalaisista (50 %) pitää sähkön hintaa niin merkittävänä tekijänä työllisyyden ja kotitalouden menojen kannalta, että ammattiyhdistysliikkeen on ilmaistava kantansa energia-asioista. SAK:n jäsenistä näin ajattelee 64 prosenttia. Vain neljännes (27 %) on sitä mieltä, että energia-asiat kuuluvat energiayhtiöille ja eduskunnalle eikä ay-liikkeen pitäisi ottaa niihin kantaa.

Sähköyhtiöiden kilpailua kritisoidaan

Selvä enemmistö (71 %) väestöstä on sitä mieltä, että sähköyhtiöiden pitäisi keskittyä sähkön toimitusvarmuuteen ja jättää kilpailu markkinaosuuksista vähemmälle. Kolme neljäsosaa (73 %) väestöstä ajattelee myös, että viimeaikaiset häiriöt sähkönjakelussa ovat osoitus sähköyhtiöiden heikentyneestä kyvystä varautua poikkeuksellisiin olosuhteisiin.

Lisätietoja

– apulaisjohtaja Matti Viialainen, SAK, puh. (09) 7721 323 tai 040 760 6250
– johtaja Eero Heinäluoma, SAK, puh. (09) 7721 340 tai 0400 463 870
– tutkimuspäällikkö Sakari Nurmela, Suomen Gallup, puh. 040 578 5080

Tutkimus ”Kansalaisten käsityksistä Suomen energiatuotannosta” kokonaisuudessaan (pdf)

Vastausten jakautuminen kysymyksessä ”Mikäli hallitus esittää eduskunnalle luvan myöntämistä uuden ydinvoimalaitoksen rakentamiselle, tulisiko eduskunnan hyväksyä vai hylätä hakemus?” (pdf)