Sukupuoli sanelee työelämässä
Pohjoismaissa naisten työllisyys on lähes samalla tasolla kuin miesten. Naiset ovat jopa miehiä paremmin koulutettuja. Silti tasa-arvoa työelämässä &#;8211 tai kotona – ei vieläkään ole saavutettu. Miehen rooli perheen elättäjänä on niin syvälle rakennettu normi, että se ohjaa helposti ihmisten käyttäytymistä työelämässä ja samalla koko työyhteisöjen tapaa toimia.
Kuvioon kuuluu se, että naisilla on edelleen miehiä useammin päävastuu työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta. Sen vuoksi naisen asema työmarkkinoilla on stereotyyppisesti heikompi, kun taas miesten ajatellaan olevan niitä, jotka pystyvät panostamaan täysillä työntekoon.
– Siitä naiset maksavat kalliin hinnan: ”naisten työt” ovat heikommin palkattuja, ja miehet välttelevät niitä. Saman mielikuvan takia naisille myös maksetaan usein pienempää palkkaa samasta työstä. Niin sukupuolten eriarvoisuus työelämässä pysyy, selostaa SAK:n tasa-arvovastaava Tapio Bergholm prosessia, jonka amerikkalainen sosiologi Joan Acker on tuonut esiin tuoreessa tutkimuksessaan.
Toisaalta miehilläkään ei ole ihan helppoa muuttuvassa työelämässä. Miesten osallistuminen palkkatyöhön on tutkimusten mukaan vähentynyt kaikissa teollisuusmaissa.
– Miehillä näyttää olevan vaikeuksia sopeutua uuteen palvelu- ja hoivayhteiskuntaan, toteaa Bergholm.
Lue lisää sukupuoleen liittyvistä kysymyksistä työelämässä Nordic Journal of Working Life Studiesin teemanumerosta Gender and Working Life. Sen yhtenä päätoimittajana on toiminut SAK:n erikoistutkija, tasa-arvovastaava, dosentti Tapio Bergholm.