Stadighin työryhmä: Työeläkemaksujen nostaminen myös pääomamarkkinoiden etu
SAK on pitkään vaatinut työeläkemaksujen korottamista eläkejärjestelmän kestävyyden turvaamiseksi. Kari Stadighin vetämä pääomamarkkinoiden kehittämistä pohtinut työryhmä on päätynyt samaan tulokseen, tosin eri perusteella. Työryhmä raportin mukaan työeläkemaksujen korottaminen tukisi pääomamarkkinoiden toimintaa lisäämällä sijoittamisen volyymiä.
Työeläkejärjestelmän ainoana tarkoituksena on turvata eläkkeet, eikä työeläkerahastoja ole syytä käyttää muihin tarkoitusperiin. Työeläkemaksujen korottaminen on eläkkeiden turvaamiseksi välttämätöntä. On kuitenkin ilahduttavaa, että työeläkemaksujen korotus on pääomamarkkinoidenkin näkökulmasta tervetullut.
Verotuksen selkeys paikoin unohtunut
SAK:n mielestä verotuksen on oltava selkeää ja läpinäkyvää. Tämä näyttää Stadighin työryhmältä paikoin unohtuneen, vaikka raportissa on paljon hyviäkin ehdotuksia.
Työryhmän esittämä pienten pörssiosinkojen verottomuus ei vaikuta järkevältä. Toki verovapaus houkuttaisi kotitalouksia tekemään suoria osakesijoituksia, mutta samalla se sorsii tarpeettomasti sijoittamista esimerkiksi osakerahastoihin.
Myös työryhmän ehdotukset vapaaehtoisen eläkesäästämisen verotuista asettavat erilaiset säästämismuodot perusteetta erilaiseen asemaan. Työryhmän perustelut perintö- ja lahjaveron poistamiselle eivät nekään vakuuta.
Sijoittamismuotojen verotuksen pitäisi olla neutraalia
Verotuksen tulisi SAK:n mielestä olla myös neutraali eri sijoitusmuotojen välillä. Piensijoittaja tietää verottajaa paremmin, mikä sijoitusinstrumentti sopii omaan sijoitussuunnitelmaan parhaiten.
Vähennysten ja muiden poikkeusjärjestelyjen luomiselle voidaan aina keksiä erilaisia perusteluja, mutta kääntöpuolena on aina verojärjestelmän muuttuminen sekavaksi ja veropohjan rapautuminen. Ei ole yritystenkään etu, että verotukseen luodaan kokonaisuuden hahmottamista vaikeuttavia elementtejä. Esimerkiksi kasvuyrityksille suunnittelut veroporkkanat voivat käytännössä pakottaa kasvuyritykset käyttämään alkuvaiheen energiaansa verosuunnitteluun tuotannollisen toiminnan sijasta.