Sotilaat ampuivat Dominikaanisessa tasavallassa yleislakon osanottajia

13.11.2003 12:33
SAK

Ay-liike vaatii talouspolitiikan muuttamista

Dominikaanisen tasavallan ay-liike järjesti tiistaina yleislakon, joka hiljensi liikenteen ja lukuisat työpaikat sekä sulki kaupat ja koulut. Yleislakon mielenosoitukset muuttuivat verisiksi, kun sotilaat alkoivat ampua protestoijia. Paikallisen median ja kansainvälisten uutistoimistojen mukaan 6 mielenosoittajaa sai surmansa ja 60 loukkaantui. Yli 500 ay- ja kansalaisaktiivia pidätettiin.

Yleislakolla ay-liike painosti päättäjiä muuttamaan talouspolitiikkaansa. Elintarvikkeiden ja polttoaineiden hintojen nousua on hillittävä ja sähkönjakelu on saatava kuntoon, ay-liike vaatii. Inflaatio on edennyt viime aikoina 30-40 prosentin vuosivauhdilla ja katkokset sähkönjakelussa kestävät tuntikausia. Vaatimuksiin kuuluu myös ulkomaisen velan maksujen jäädyttäminen ja irtaantuminen Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa solmituista sopimuksista. Tällä viikolla IMF:n edustajat ovat Dominikaanisessa tasavallassa neuvottelemassa uudesta lainasta.

Paikallisten lähteiden mukaan mielenosoituksia järjestettiin asutuskeskuksissa ympäri 8 miljoonan asukkaan maata. Protestoijat paukuttivat kattiloita, pystyttivät palavia tiesulkuja ja eräillä alueilla kivittivät sotilaita. Valtapuolueen toimistoja sytytettiin tuleen.

Suomen ay-liike on viime vuosina tukenut Dominikaanisen tasavallan ay-liikettä. Työ organisatorisesti hajanaisen ay-liikkeen voimien yhdistämiseksi on edistynyt lupaavasti. Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen SASK:n kautta kanavoidun tuen yhteistyökumppaneina ovat ay-liikettä lähellä oleva koulutus- ja tutkimuskeskus Infos sekä neljän keskusjärjestön yhteinen kattojärjestö CNUS.

Ajankohtaista Suomen ulkopuolelta toimittanut

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Tilaa tuoreimmat uutisemme sähköpostiisi

Kieli

Näin tietojasi käytetään

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt tietojesi käytön kuvauksen mukaisesti.